Świetna jako dodatek do dań z mięsa kaczki lub gęsi, ale pyszna też jako samodzielna przekąska - zielona soczewica z marchewką.
Składniki:
2 łyżki tłuszczu gęsiego
posiekana cebula
3 ugotowane marchewki
1/2 kg ugotowanej zielonej soczewicy
3 łyżki magii
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
szczypta cukru
garść siekanej natki pietruszki
pieprz
Zielona soczewica z marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dodatki do mięsa z gęsi i kaczki - zielona soczewica z marchewką
Na tłuszczu szklimy cebulę, dokładamy grubo startą marchewkę oraz soczewicę. Doprawiamy maggi, wkruszamy lubczyk i dosładzamy. Mocno dgrzewamy, jeśli jest za suche, wlewamy kilka łyżek bulionu. Mieszamy z natką i pieprzem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!