Zdrowe ciasteczka

Ciasteczka pełne wartościowych składników i błonnika. Polecam dla dzieci jako zdrowa przekąska.

Dodany przez: anetamlp

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 120g cukru,
  • 100g masła,
  • 100g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • 65g płatków owsianych,
  • 50g łuskanego słoneczniku,
  • 50g rodzynek,
  • 30g płatków migdałowych,
  • 45g wiórków kokosowych.

Przygotowanie

  1. Rodzynki pokroić drobno. Słonecznik z płatkami owsianymi lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Płatki migdałowe posiekać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i szczyptę soli, dalej ucierać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Dodawać po trochu resztę składników (rodzynki, słonecznik, płatki owsiane i migdałowe, kokos) i dobrze wymieszać. Formować rękami kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. pięciocentymetrowych odstępach, gdyż ciastka się "rozleją". Piec na złoto w 170*C.
sniadanie przekąska deser dla dzieci ciasteczka płatki owsiane bakalie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze