istock
4.42 (207)
Zapiekanka makaronowa z serem to pyszny comfort food dobry na każdą okazję. Zapiekanka makaronowa sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny bądź szybka kolacja. Jest to także świetny sposób na wykorzystanie "resztek" z lodówki. Oto sprawdzony przepis na zapiekanką makaronową z serem - zawsze wychodzi pyszna!
makaron 500 g
masło 4 łyżki stołowe
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
jajka 2 szt.
mleko 1 szklanka
kwaśna śmietana 0.5 szklanki
śmietana 36% 0.5 szklanki
cheddar 0.5 szklanki
parmezan 0.5 szklanki
gouda 0.5 szklanki
mozzarella 0.5 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 łyżeczka
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do zapiekanki serowej możemy wykorzystać różne rodzaje makaronu. Najlepszy będzie makaron penne (grube, okrągłe rurki) lub fusilli, czyli popularne świderki. Spaghetti, tagliatelle czy farfalle nie najlepiej sprawdzą się w zapiekance - te radzimy podawać z sosem lub w sałatce.
Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło w garnku - na wolnym ogniu, aby masło się nie przypaliło. Cenulę i ząbki czosnku miksujemy na gładką masę w blenderze i dodajemy do roztopionego masła. Całość chwilę podgrzewamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do garnka. Cały czas mieszając sos, dodajemy do niego mleko, kwaśną śmietanę i śmietanę kremówkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Ścieramy na tarce wszystkie sery i dodajemy do garnka. Mieszamy sos aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Naczynie żaroodporne na zapiekankę makaronową z serem smarujemy masłem i wykładamy ugotowany makaron. Zalewamy sosem serowym, a z wierzchu posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Porady
- Zapiekanka makaronowa z serem to świetny sposób na wykorzystanie "resztek z lodówki". Do zapiekanki możesz dodać końcówki wędlin lub kiełbas. Zapiekanka makaronowa z serem będzie równie pyszna, jeśli dodasz do niej warzywa, np. fasolkę szparagową, brokuły, marchewkę czy zielony groszek.
- Zapiekanka z makaronem i serem dla niektórych może być trochę mdła, dlatego dobrze jest jeść ją w towarzystwie świeżych warzyw. Pomidorki cherry czy liście rukoli będą smacznym i zdrowym dodatkiem, a ponadto sprawią, że zapiekanka będzie nieco "lżejsza".
Zapiekanka makaronowa z serem nie należy raczej do dań lekkich ani dietetycznych. Ser i śmietana są dość tłuste, a makaron zawiera wiele węglowodanów. Przyjmuje się, że 100 g zapiekanki makaronowej z serem to około 250 kcal - mniej więcej tyle, co kawałek pizzy bądź 9 pomidorów. Jednak bez obaw! Dodatkowe kalorie, których może nam przysporzyć zapiekanka makaronowa z serem, spalimy dzięki godzinnemu (i raczej szybkiemu) spacerowi lub półgodzinnej przejażdżce na rowerze.