Wloska ciambella

Ocena:

4.48 (151)

  • 1 godz. 15 min.
Wysmienite podczas "babskich" pogaduszek przy kawusi lub herbatce..polecam ;)

Składniki:

  • Skladniki na czekolade:
  • 3 lyzeczki kakao
  • 3 lyzeczki cukru
  • ok 3 lyzki wody przegotowanej (nie musi byc goraca)
  • Skladniki na ciambelle:
  • 300 gr masla o temp. pokojowej
  • 300 gr cukru
  • 6 jajek
  • 330 gr maki
  • 1 proszek do pieczenia
  • maslo i maka do tortownicy

Wloska ciambella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania czekolady....mieszmy wszystkie skaldniki i pozostawiamy do wystygniecia.....samarujemy maslem i posypujemy maka tortownice z kominkiem.
  • Ucieramy maslo z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ciagle ucieramy mikserem, dodajemy make i proszek do pieczenia. Odbieramy ok 1/4 ciasta do osobnej miski i dodajemy do niego zrobiona wczesniej czekolade i mieszamy. Wykladamy pierwsza warstwe z obu ciast do tortownicy po jednej lyzce na przemian (typu szachownica) i mieszmy delikatnie widelcem lub wykalaczka, powtarzamy warstwy do wykonczenia ciast za kazdym razem mieszjac delikatnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 175° na ok 50-60 minut. Czas pieczenia zalezy od waszego piekarnika. Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem i smacznego ;)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne