Wysmienite podczas "babskich" pogaduszek przy kawusi lub herbatce..polecam ;)
Składniki:
Skladniki na czekolade:
3 lyzeczki kakao
3 lyzeczki cukru
ok 3 lyzki wody przegotowanej (nie musi byc goraca)
Skladniki na ciambelle:
300 gr masla o temp. pokojowej
300 gr cukru
6 jajek
330 gr maki
1 proszek do pieczenia
maslo i maka do tortownicy
Wloska ciambella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania czekolady....mieszmy wszystkie skaldniki i pozostawiamy do wystygniecia.....samarujemy maslem i posypujemy maka tortownice z kominkiem.
Ucieramy maslo z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ciagle ucieramy mikserem, dodajemy make i proszek do pieczenia. Odbieramy ok 1/4 ciasta do osobnej miski i dodajemy do niego zrobiona wczesniej czekolade i mieszamy. Wykladamy pierwsza warstwe z obu ciast do tortownicy po jednej lyzce na przemian (typu szachownica) i mieszmy delikatnie widelcem lub wykalaczka, powtarzamy warstwy do wykonczenia ciast za kazdym razem mieszjac delikatnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 175° na ok 50-60 minut. Czas pieczenia zalezy od waszego piekarnika. Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem i smacznego ;)