Wegetariańska fasolka po bretońsku

Ocena:

4.51 (185)

Roślinna wersja popularnego przepisu na fasolkę po bretońsku do pyszny, pełen witamin pomysł na pełnowartościowy posiłek. Pikantne danie doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła przekąska na imprezie.

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli
    6 pomidorów
    2 cebule
    2 marchewki
    1 ząbek czosnku
    chili
    olej
    2 liście laurowe
    3-5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    sól i pieprz

Wegetariańska fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości. Marchewki obieramy, gotujemy do miękkości i kroimy w grubą kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Połowę z nich blendujemy na sos, a połowę kroimy w kostkę. Cebulkę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na szklisto na oleju. Pomidory i marchewkę wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy przez 10-15 min. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.

    Do dania możemy dodać również pokrojoną w kostkę dynię lub cukinię. Doskonale smakuje posypane szczypiorkiem lub siekaną natką pietruszki.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne