4.41 (223)
Przepis na wegetariańską kiełbasę jest prosty. Ta zdrowa alternatywa idealnie nadaje się na wegański obiad lub dodatek do kanapek.
150 g pieczarek
400 g białej fasoli z puszki
1 por (tylko biała część
3 łyżki ziemniaczanego puree
100 g chleba bez skórki
1 łyżeczka tymianku
czosnek
chili
sól, pieprz
olej rzepakowy
Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oleju na szklisto. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z porem. Solimy i smażymy, aż z warzyw wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Fasolę blendujemyna puree. Chleb blendujemy w malakserze, a następnie dodajemy z pieczarkami do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kiełbaski i wstawiamy je na 30 min do lodówki. Po tym czasie obsmażamy je na rozgrzanym oleju lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.