śmietankowy tort królewna śnieżka

Tort zrobiony na 4 ur. córy,była nim zachwycona,królewna śnieżka jest jej ulubioną postacią bajkową

Dodany przez: paula.1921

śmietankowy tort królewna śnieżka

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt(albo jeden i przekroic na trzy,ja podaje na każde z osobna)
  • 4 jajka
  • 8 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • proszek do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1,5l śmietany 36% ja proponuje Łęcką
  • 2 cukry waniliowe,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 śmietan fix
  • Poncz:
  • -wódka lub spirytus
  • -cytryna
  • Masa cukrowa:
  • ok. 80 dag cukru pudru
  • 10 dag glukozy ( w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
  • olejek migdałowy
  • Składniki na masę maślaną:
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • sok z cytryny (z około połowy)

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę,pojedynczo dodajemy żółtka,potem mąke i proszek do pieczenia.Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok 25min.Tak poczyniamy 3 razy.Biszkopty nasączamy ponczem zrobionym z wódki i cytryny.
  3. Masa śmietankowa:
  4. Śmietane 36 % miksujemy,dodajemy kolejno cukie rpuder,cukier waniliowy oraz śmietan fix.Masą przekładamy biszkopty.Tort pokryłam masą cukrowa ale,że nie można jej kłasc bezpośrednio na mase śmietankową bo ją rozpuści zrobiłam masę maślaną
  5. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny i pozostałe cukry. Masą maślaną wysmarować tort. Ja dałam jej niewiele, tylko tyle, żeby przykleić masę cukrową.
  6. Wykonaniemasy cukrowej(przepis z http://www.smaczny.pl/forum/topic/6425-biala-masa-cukrowa-do-pokrycia-tortu/)
  7. zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut,postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,rozluźni,wsypac glukoze,Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
  8. uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa
  9. Lekko ostudzić mieszankę, wlac olejek migdałowy.połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
  10. cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .Jeśli jednak uznasz ,że masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty .
  11. Gotową mase cukrową mozesz wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
  12. Możesz też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty
  13. Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.
  14. masa jest super plastyczna i nie wysycha tak szybko jak masa cukorwa.Ten tort jest 100% wykonany przeze mnie.Jest pokryty z masy cukrowej,rózyczki też wykonałam z tej masy ,jedynie tylko napis wykonałam pisakami cukierniczymi,Księżniczke Śnieżke natomiast namalowałam barwnikami w żelu:)
deser Tort śnieżka śmietankowy księżniczka królewna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze