Sałatka ziemniaczana z fasolką, boczkiem i kalafiorem

Ocena:

4.38 (166)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Sałatka ziemniaczana z fasolką, boczkiem i kalafiorem to sposób na sycący obiad. Groszek zielony można zamienić na mrożony. Spróbuj sałatki ziemniaczanej z fasolką, boczkiem i kalafiorem.

Składniki:

  • 500 g młodych, oczyszczonych ziemniaków
  • 100 ml białego wina
  • 4 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżka płaska miodu
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 g fasolki zielonej szparagowej
  • mała główka kalafiora
  • 200 g drobno pokrojonego boczku wędzonego, parzonego
  • 1 łyżka płaska musztardy Dijon
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek kopru
  • 1/2 szklanki ziarenek młodego zielonego groszku
  • pęczek dymki typu paluch
  • 4 świeżo ugotowane jajka na twardo

Sałatka ziemniaczana z fasolką, boczkiem i kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w całości tak, aby nie były zbyt miękkie. Odcedzamy, gorące nacinamy lekko, przekładamy do miski, zalewamy winem wymieszanym z octem, miodem i czosnkiem, oprószamy solą, odstawiamy. Oczyszczoną fasolkę gotujemy przez 10 min w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski z wodą i lodem. Kalafiora dzielimy na jak najmniejsze różyczki, blanszujemy przez 2 min w osolonej wodzie, studzimy na sitku. Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni smażymy na chrupiąco boczek, odcedzamy na drobnym sitku tuż nad ziemniakami, aby nabrały mięsnego posmaku.
  • Z musztardy, jogurtu, majonezu ukręcamy sos, dodajemy połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy fasolkę, groszek, kalafiora, boczek i posiekaną dymkę. Delikatnie mieszamy. Na wierzch wykładamy sos i przełamane na pół ciepłe jajka. Solimy, pieprzymy i obsypujemy koprem. Jemy natychmiast.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: fasolka szparagowa do słoików

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ugotowana fasolka doskonale komponuje się z boczkiem: wymieszajmy ją na gorąco z jego chrupiącymi kostkami, wytopionym z nich tłuszczem, posiekanym ząbkiem czosnku i łyżką białego octu winnego. Garstki podgotowanej fasolki zawińmy szczelnie cienkimi plastrami parzonego boczku lub bekonu, podpieczmy na ruszcie i podajmy z jajkiem z na wpół ściętym żółtkiem – to genialne danie na letni obiad.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne