Rybka na puree. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rybę posól, posyp ziołami i odstaw. Obrane ziemniaki i seler pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Obraną paprykę zetrzyj na tarce na podłużne paski. lekko posól i odstaw. W miseczce wymieszaj jajo z wodą i winem oraz sosem Sambal Oelek - dosypuj mąki ciągle mieszając aż uzyskamy lane ciasto. Rybę oprósz mąką, a następnie zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Odsącz rybę na ręczniku papierowym. Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę lub zmiksuj blenderem. Dodaj śmietankę , masło i kurkumę - dopraw solą i starta gałką muszkatołową - wymieszaj. Ułóż puree na talerzu, na nim rybę i paprykę. Udekoruj szczypiorem.