Rolada biszkoptowa z galaretką wg Aleex

Puszysta, mięciutka rolada z galaretką i kawałkami owoców.

Dodany przez: Aleex

Rolada biszkoptowa z galaretką wg Aleex

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki (5 łyż mąki pszennej + 1 łyż mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 40 dkg truskawek - świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać oba rodzaje mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z pianą.
  2. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 40x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 C.
  4. Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zrolować, zostawić do ostygnięcia.
  5. Zagotować 3,5 szklanki wody z 2 łyżkami cukru. Rozpuścić galaretki. Truskawki pokroić na cząstki (jeśli są mrożone, to: kroimy bez rozmrażania, wkładamy do gorącej galaretki - owoce błyskawicznie się rozmrożą, a galaretka szybko zacznie krzepnąć.).
  6. Od razu włożyć truskawki do galaretek.
  7. Gdy galaretka będzie gęstnieć, rozwinąć roladę, wyłożyć galaretkę z owocami na biszkopt i ponownie zwinąć ciasto.
  8. Odstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.
  9. Smakuje wyśmienicie z kleksem bitej śmietany. Polecam.
  10. Potrzeba do zwinięcia ciasta odrobinę wprawy, ale to nic trudnego.
  11. Aby galaretka nie wypadała z ciasta, ja zwijam roladę na ściereczce, w którą owinięty był biszkopt, a potem już z nadzieniem, zabezpieczam ciasto owijając ponownie w ściereczkę i z nią wkładam do lodówki.
  12. Oczywiście można użyć dowolnych galaretek w ulubionym smaku
  13. Smacznego.
owoce ciasta deser dla dzieci truskawki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze