Pomarańczowe placuszki biszkoptowe

Ocena:

4.51 (176)

  • 35 min.
  • dla 4 osób

Przepisy na placki - Pomarańczowe placuszki biszkoptowe

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej, mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • sól
  • łyżka oleju lub masła
  • cukier puder do posypania

Pomarańczowe placuszki biszkoptowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką dokładnie  wymieszać.  W drugiej  misce zmiksować  mleko  kokosowe  (lub  śmietankę),  mleko  krowie,  roztopione  masło  i  żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli.
  • Zmiksować suche  składniki  z  mokrymi  na  jednolitą  masę, następnie  dodać  pianę  i  delikatnie  wymieszać. Odstawić na 10–15 min (placki będą bardziej puszyste) lub jeśli nie mamy czasu, smażyć od razu.
  • Rozgrzać patelnię i rozsmarować na niej łyżkę oleju lub masła. Nakładać po 2 łyżki ciasta ( jedna łyżka na drugą i nie wyrównywać –  będą  wyższe),  smażyć  po  2–3  min  z  każdej strony.  Placki  mają  powoli  urosnąć  i  delikatnie się zrumienić.
  • Odkładać na kratkę, posypać cukrem  pudrem  i  od  razu  podawać  same,  ze śmietaną lub konfiturami np. pomarańczowymi.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne