Placuszki z cukinii i białego sera

Ocena:

4.49 (178)

  • 20 min.
Jak dla mnie jest to nalepsza wersja placuszków z cukinii

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii/młoda może być ze skórką/
  • 1 kostka sera białego/ 250 gram/
  • 1 cebula i trochę pokrojonego szczypiorku
  • 2 jajka
  • ok. 3-4 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku.

Placuszki z cukinii i białego sera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukinię pozbawić nasion i zetrzeć na grubych oczkach tarki,
  • lekko posolić i ułożyć na sitku aby odciekła z nadmiaru płynu.
  • Potem jeszcze dodatkowo odcisnąć w ręku.
  • Ser ułożyć w misce i rozetrzeć go widelcem, dodać cukinię, szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Dodać też jajka i mąki tyle , aby ciasto ładnie się trzymało.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Można podać je z cukrem, lub kwasną smietaną i cukrem Ew. sosem czosnkowym.
  • Ja próbowałam wszystkie wersje ale najbardziej smakowały mi z dżemem z cukinii własnej roboty.
  • Z tej porcji wychodzi ok. 18 sztuk placków.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne