Pizza z salami

Ocena:

4.45 (169)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pizza z salami w domowym przepisie - chrupiące ciasto, smakowite zapieczony ser i salami. Zobacz, jak zrobić pyszną i łatwą w przygotowaniu pizzę z salami. Podane składniki pozwolą przygotować 3 placki pizzy o średnicy 28 cm.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • woda  250 ml

  • cukier  3 g

  • sól  5 g

  • olej  45 ml

  • drożdże  20 g

  • passata pomidorowa  125 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • oregano  5 g

  • bazylia  5 g

  • salami  200 g

  • mozzarella  100 g

Pizza z salami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn drożdżowy: mieszamy cukier, wodę, 3 łyżki mąki i drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby popracował.

  • Krok 2:

    Ciasto na pizzę: Łączymy zaczyn z pozostałą mąką, dodajemy pół łyżeczki soli i olej. Wyrabiamy na gładką masę.

  • Krok 3:

    Sos pomidorowy: oliwę rozgrzewamy, dodajemy passatę i przyprawy. Całość kilka minut odparowujemy.

  • Krok 4:

    Spód do pizzy: wyrabiamy ciasto formułując na blaszce lub blaszkach (jeśli mamy więcej) spody do pizzy. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy salami i kawałki mozzarelli.

  • Krok 5:

    Pieczenie: pizzę wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 220 stopni C. Pieczemy około 12-18 minut, w zależności od piekarnika.

Porady

  • Ciasto na pizzę wymaga dobrej jakości mąki. Najlepiej wybrać mąkę o symbolu 00, wtedy ciasto będzie elastyczne, a pizza chrupiąca. 
  • Salami to jedna z najpopularniejszych włoskich wędlin, która idealnie pasuje do pizzy. Możesz sięgnąć po różnego rodzaju salami - od delikatnych, po ostre. Do pizzy najlepiej nadają się: salami milano oraz salami napoli picccante. Możesz użyć jednego rodzaju wędliny lub je pomieszać. 
  • Do tradycyjnej pizzy salami używa się świeżej mozzarelli (w kulce). Do pizzy nadaje się także ser gouda, camembert, a także ser pleśniowy. Jeśli lubisz wyraziste smaki, sięgnij po ser kozi.
  • Pizza będzie delikatna w środku i chrupiąca z zewnątrz, jeśli do ciasta użyjesz letniej, przegotowanej wody oraz wykażesz się cierpliwością i poczekasz, aż zaczyn podwoi swoją objętość. 
  • Jeśli często robisz pizzę, rozważ kupno kamienia do pieczenia pizzy. Kamień wyciąga z ciasta wilgoć i skraca czas pieczenia, dzięki czemu pizza smakuje jak z włoskiej pizzerii. 
  • Upieczoną pizzę najlepiej kroić specjalnym nożem do pizzy. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pizza salami - jakie dodatki dobrać?


Podstawą dobrej pizzy jest ciasto oraz dobrze dobrane dodatki. Tradycyjna pizza salami składa się z ciasta, sosu pomidorowego (z ziołami), salami oraz mozzarelli. Jeśli lubisz bogatsze wersje pizzy salami podstaw na oliwki (możesz użyć czarnych lub zielonych), cebulę, paprykę, pieczarki, różnego rodzaju sery oraz świeże zioła np. bazylię. Niezależnie od tego, na jakie dodatki postawisz, zadbaj o to, aby były świeże i dobrej jakości. 


Ile kalorii ma pizza salami?


Ilość kalorii pizzy salami uzależniona jest od grubości ciasta, użytego sera oraz ilości dodatków i sosów. 100 g tradycyjnie przygotowanej pizzy salami na cienkim spodzie ma około 850 kalorii.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne