www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Pizza tikka masala z kurczakiem to błyskawiczny comfort food dla miłośników kuchni indyjskiej. Powstaje z gotowego chlebka naan. Spoczywa na nim delikatne mięso drobiowe smażone w aromatycznej paście curry. Wyrazisty, pikantny smak dodatków przełamują jogurt naturalny i czerwona cebula marynowana w occie winnym. Do gorących placków warto podać słodkie mango chutney. Niezwykła pizza tikka masala powstaje w niecałe 20 minut. Sprawdźcie, jak ją zrobić.
czerwona cebula 1 szt.
ocet winny 1 łyżka stołowa
chlebek naan 4 szt.
pierś z kurczaka 4 szt.
zielona papryka 2 szt.
pasta curry 3 łyżki stołowe
jogurt naturalny 150 ml
papryka chili 1 szt.
kolendra 1 pęczek
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Kroimy czerwoną cebulę w cienkie piórka. Mieszamy ją ze szczyptą soli i octem z czerwonego wina. Odstawiamy na bok. Taka marynata ma za zadanie przede wszystkim zmiękczyć cebulę, dlatego przygotowujemy ją w pierwszej kolejności. Zieloną paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Pierś z kurczaka: oczyszczamy i dzielimy na mniejsze, podłużne kawałki. Wrzucamy na patelnię razem z zieloną papryką. Dodajemy pastę curry tikka masala. Można ją kupić w niektórych marketach lub sklepach z produktami kuchni świata. To wyjątkowa mieszanka przyprawowa, w której znajdziemy między innymi kurkumę, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, cebulę, czosnek, tamaryndowiec i imbir. Smażymy w niej mięso i paprykę przez około 6–8 minut.
Spody do pizzy: układamy chlebek naan na blasze (można go zrobić samodzielnie lub kupić, polecamy wersję z czosnkiem i kolendrą). Skrapiamy placki niewielką ilością wody, a następnie podpiekamy przez 2 minuty.
Podanie: wyjmujemy chlebki naan z piekarnika. Smarujemy je jogurtem naturalnym. Na nim układamy kurczaka i odsączoną z zalewy czerwoną cebulę. Kroimy zieloną papryczkę chili w cienkie plasterki. Z grubsza siekamy listki kolendry. Posypujemy nimi indyjskie placki. Pizza tikka masala z kurczakiem najlepiej smakuje w towarzystwie mango chutney.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chicken-tikka-masala-naans