Agnieszka Pietroń

Panuozzo – kanapka z ciasta na pizzę

Ocena:

0 (0)

  • 4 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Panuozzo to włoskie pieczywo, które powstaje z długo leżakującego drożdżowego ciasta pizzowego. Formujemy je w podłużne kształty, a po upieczeniu kroimy wzdłuż i wypełniamy ulubionymi składnikami. Wspaniale smakuje z dodatkiem mozzarelli, salami, rukoli, a nawet pomidorów suszonych. Panuozzo zazwyczaj serwujemy na śniadanie lub kolację. Taką nietuzinkową kanapkę można też zabrać do pracy na lunch.

Składniki:

  • mąka 00  300 g

  • drożdże  3 g

  • cukier  10 g

  • woda  180 ml

  • sól  10 g

  • pomidor  3 szt.

  • mozzarella  500 g

  • sałata  50 g

Panuozzo – kanapka z ciasta na pizzę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i 90 ml wody. Składniki łączymy ze sobą. Następnie wlewamy kolejne 90 ml wody oraz wsypujemy sól. Ciasto wyrabiamy dłońmi. Na końcu przekładamy je do miski pokrytej wewnątrz niewielką ilością oliwy. Całość przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie umieszczamy ciasto w lodówce na 8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania pieczywa).

  • Krok 2:

    Formowanie: ciasto wyjmujemy z lodówki oraz odstawiamy na blat na ok. 45 minut. Wyjmujemy je na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na trzy części, a następnie każdej z nich nadajemy kształt podłużnej bułeczki. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 250°C. W międzyczasie wcześniej uformowane kawałki ciasta delikatnie spłaszczamy palcami. Następnie układamy je na rozgrzanej blasze i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je oraz pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Panuozzo: pomidory myjemy oraz osuszamy. Następnie wraz z mozzarellą kroimy je na grube plasterki. Każdą bułeczkę dzielimy wzdłuż na pół,  wnętrze pieczywa wykładamy liściem sałaty i wcześniej przygotowanymi sładnikami.

Porady

  • Panuozzo możemy dodatkowo posmarować pesto bazyliowym, oregano bądź skropić oliwą. Ponadto wspaniale sprawdzą się takie dodatki jak np. ser żółty, liście bazylii, szynka parmeńska, rukola.
  • Zamiast suchych drożdży możemy użyć tych świeżych. W takiej sytuacji należy zrobić zaczyn. Oznacza to, że 10 g produktu łączymy z niewielką ilością ciepłej wody, mąki i cukru. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie łączymy gotową mieszaninę z pozostałymi składnikami ciasta.
  • Do przygotowania pieczywa polecamy użyć włoskiej mąki typu 00 oraz manitoby. Warto wymieszać te dwa produkty ze sobą. Powstałe na ich bazie ciasto będzie wyjątkowo elastyczne i łatwe w formowaniu.
  • Surowe ciasto na panuozzo, możemy również wykorzystać do przygotowania pizzy. Wystarczy delikatnie rozciągnąć je dłońmi i nadać mu kształt koła. Następnie nakładamy na nie cienką warstwę sosu, całość posypujemy serem oraz pozostałymi składnikami np. wędliną, pieczarkami.
  • Woda, która wchodzi w skład pieczywa, powinna być letnia. Najlepiej, jeśli jej temperatura wynosi ok. 25°C. Dzięki temu stworzymy idealne warunki dla drożdży. Ciasto ładnie urośnie, a ponadto będzie łatwiejsze w wyrabianiu.
  • Jeśli mamy specjalny kamień do pieczenia, warto upiec na nim uformowane bułeczki. Rozprowadzi on idealnie ciepło na całej powierzchni ciasta. W konsekwencji panuozzo będzie cechowało się chrupiącym, delikatnym spodem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne