ostra_zupa_syczuanska

Ostra zupa syczuańska

Ocena:

4.47 (200)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
Zupa ktora daje kopa, ostra i kwaśna:)

Składniki:

  • 1 l rosołu
  • 150 g schabu
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 2 cebulki szalotki .
  • mała czerwona papryczka chilli
  • 150 g makaronu ryzowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • pieprz
  • łyzeczka startego imbiru
  • zielona część dymki
  • 2 łyżki oleju do smażenia.
  • marynata: łyżka sosu sojowego, łyżeczka sosu ostrygowego, łyzeczka oleju sezamowego, ząbek czosnku przeciśnięty i 1/2 łyzki mąki kartoflanej

Ostra zupa syczuańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w grubą zapałke i zamarynowac odstawic na 15 minut. Kapustę pokorić w kwadraty, cebulki w piórka, papryczke drobno. Zagotować rosól (lub bulion). Rozgrzac w woku olej, Mięso, kapustę, cebule i pqpryczkę podsmażyć metoda stir-fry(ok. 3 minuty). Do rosołu wrzucić to co podsmażyliśmy, zagotować, Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, pieprz pogotować jakies 5 minut. Na koniec do wrzacej zupy wrzucic makaron który przez minutke w zupie dojdzie do miekkosci. Przelac do miseczek, posypac zieloną dymka.
  • Zupa jest ostra, kwaskowata i daje mocno kopa. I oto własnei w niej chodzi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne