Znalezione w jakiejś gazecie bardzo dawno temu, ale pyszneeee
Składniki:
1 litr słodkiego mleka
1 litr kwaśnego mleka
1 galaretka truskawkowa
1/2 litra kwaśnej śmietany
1 kostka masła
1 szklanka cukru- uważam, że to za dużo polecam ok 1/2 szkl cukru
3 opakowania herbatników- u mnie biszkopt z 3 jaj
Melba - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oba mleka razem zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące mleko, odcedzić otrzymany twarożek. Masło utrzeć dodając po trochu cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, schłodzić i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.