Meksykańskie chili con carne

Przygotowanie: 30 minut Duszenie: 1 i 1/2 godz. Porcja: 270 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Meksykańskie chili con carne

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
270 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 8 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 60 dag wołowiny (łopatka)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • strąk papryczki chili
  • 1/2 l rosołu wołowego
  • szczypta zmielonego kminku
  • szczypta papryki w proszku
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryczkę chili oczyścić, usunąć pesteczki, miąższ drobno posiekać.
  2. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i mieszając obsmażyć. Włożyć chili, podlać rosołem i dusić około 1 godziny.
  3. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki.
  4. Do mięsa dołożyć pomidory, fasolę wraz z zalewą i kukurydzę, gotować jeszcze ok. 30 minut. Przyprawić kminkiem, papryką, pieprzem, pieprzem cayenne, ewentualnie dosolić. Podawać z białym pieczywem.
mięso obiad chilli meksykańskie wołowina fasola kukurydza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze