Meksykańskie chili con carne

Ocena:

4.33 (203)

  • 30 min.
  • dla 6 osób

Chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańska (a tak naprawdę kuchni meksykańsko-amerykańskiej), która charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem. Przygotowuje się ją m.in. z papryczek chilli, pomidorów, mielonego mięsa (zwykle wołowiny), fasoli czerwonej i kukurydzy. Chili con carne możemy serwować z ryżem lub tortillą – w zależności od indywidualnych preferencji. W oryginalnym przepisie na chili con carne z całą pewnością na próżno możemy szukać pomidorów z puszki, jednakże jeśli nie mamy czasu, a chcemy przygotować coś pysznego na ząb, to możemy je dodać do naszej potrawy. Jak przygotować chili con carne? Poniżej podajemy prosty i wypróbowany przepis na chili con carne – sztandarowe danie kuchni meksykańskiej! 

Składniki:

  • wołowina  600 g

  • fasola czerwona  500 g

  • kukurydza  125 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • pomidor  3 szt.

  • olej  40 ml

  • chili  3 szt.

  • bulion wołowy  1.5 l

  • kminek  3 g

  • papryka w proszku  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • pieprz kajeński (mielony)  2 g

Meksykańskie chili con carne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie przepisu na chilii con carne zaczynamy od przygotowania mięsa – najpierw obsmażamy je na oleju rzepakowym przez kilka minut. Między czasie zabieramy się za przygotowanie warzyw – cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, a papryczki chilii oczyszczamy z pestek, a miąższ drobno siekamy. Cebulę, czosnek i papryczkę lekko obsmażamy na maśle i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę. 

  • Krok 2:

    Następnym krokiem jest przygotowanie kolejnych warzyw – kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a miąższ kroimy na kawałki. Do mięsa dokładamy pomidory, fasolę i kukurydzę i całość dusimy jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec chili con carne doprawiamy kminkiem, papryką, pieprzem, pieprzem cayenne, ewentualnie solą. 

Porady

Chili con carne wymaga dłuższego gotowania, nadaje się też do odgrzewania, a do tego przyda się dobry garnek, aby potrawa nie przywierała do dna.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chili con carne uchodzi za tradycyjną potrawę kuchni meksykańskiej i jest w tym trochę racji, chociaż tak naprawdę kwalifikuje się ją jako danie teksańskie, czyli powstałe z połączenia kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Co ciekawe, uznawane jest ono za fast food, a także jako przystawkę, serwowaną przed daniem głównym. W takim przypadku zwykle spożywa się je wraz z białym pieczywem. W Polsce natomiast chilli con carne zazwyczaj podaje się w formie jednogarnkowego dania obiadowego.  

Z czym podawać chili con carne? 

Chili con carne to dość proste danie jednogarnkowe, które emanuje wyrazistością i bogactwem smaków. Możemy je podawać z różnymi dodatkami, w tym m.in. z ugotowanym na sypko ryżem (białym lub brązowym). Świetnie sprawdzi się również domowa tortilla, która jest smaczna, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli chcemy złagodzić pikantność chili con carne, to odpowiedni będzie dodatek jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany lub nawet ajranu (tureckiego słonego jogurtu). Jeśli chili con carne serwujemy jako przekąskę, to świetnym pomysłem jest podanie go z nachosami. Świetnym, chociaż nieco kalorycznym, dodatkiem do chili con carne jest starty ser np. parmezan lub grana padano, którym możemy posypać wierzch naszej potrawy. 

Chilli con carne w wersji wegetariańskiej 

Chili con carne możemy przygotować również w wersji bezmięsnej – w takiej sytuacji zamiast mięsa mielonego, możemy dodać np. tofu, które wcześniej możemy zamarynować w przyprawach i sosie sojowym. Dobrym pomysłem jest zrezygnowanie z mięsa na rzecz większej ilości warzyw – w szczególności fasoli, która jest drogocennym źródłem białka. Do wegetariańskiego chili con carne możemy dodać również np. soczewicę czy też ciecierzycę (może być z puszki). 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne