MEKSYKAŃSKI SOS SALSA

REWELACYJNY SOS

Dodany przez: aniszal

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 4 duże, jędrne pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sok z limonki
  • niezbyt ostre chilli

Przygotowanie

  1. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem, większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli. Odstawiamy na 20 min, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku, możemy go odlać przed podaniem.
sos pomidor ostry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze