Makaron tagliatelle z pomidorami

Ocena:

4.46 (151)

  • dla 3 osób
  • łatwy

Makaron tagliatelle z pomidorami  i mozzarellą to pomysł na pyszny obiad w prosty mprzepisie.

Składniki:

  • ponad kilogram różnokolorowych pomidorków (np. cherry, kumato, gruszkowych, tygrysich itp)
    makaron tagliatelle, najlepiej świeży
    2 opakowania mozarelli
    dwie garście świeżych liści bazylii
    łyżeczka soli
    oliwa Extra Vergine

Makaron tagliatelle z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na  makaron ze świeżymi pomidorami jest tak prosty jak prosta jest włoska kuchnia. W Cucina Italina najpiękniejsze jest wydobywanie fantastycznych smaków z kilku składników – zestawienia doskonałe, cudownie się uzupełniające. Ta propozycja to wariacja popularnej trójskładnikowej sałatki Caprese, zainspirowana włoskimi propozycjami Jamiego Oliviera.

    Każdego lata czekamy na moment, gdy w ogródku dojrzeje tyle pomidorów, żebym móc przygotować ulubiony makaron, który jest  kwintesencją włoskiej kuchni. Pomidory, dojrzałe pod prawdziwym słońcem, dają tutaj zarówno słodycz jak i delikatną kwaskowość.

    To idealny, lekki obiad lub lunch. Cały sekret kryje się w tym, że na samym wstępie, pokrojone na cząstki pomidory zasypuje się sporą ilością soli, która wyciąga z naszych owoców nadmiar wody. Sól spływa razem z wodą, i zostaje w pomidorach tylko esencja ich smaku.

    Wykonanie:

    Pomidorki tniemy na kawałki: połówki, ćwiartki itp. Przesypujemy do sitka, które wstawiamy do miski (by woda miała gdzie spływać z pomidorów). Zasypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na jakieś 20 minut. W tym czasie możemy opłukać bazylię i posiekać ją niezbyt drobno, a mozarellę porwać na kawałki nie większe niż dwa centymetry. Kiedy pomidory są już gotowe, gotujemy makaron (pasta fresca gotuje się błyskawicznie – około 3 minuty, a jeżeli gotujemy suchy makaron, trzeba go wstawić odpowiednio wcześniej), a następnie gorący wrzucamy do dużej miski, dodajemy pomidorki z sitka, bazylię, mozarellę i polewamy wszystko oliwą. Stawiamy michę na stole i zajadamy wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi.

    Przepis nadesłała Jowita Stachowiak, autorka bloga Kuchnia Pachnąca Oliwą.

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne