Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym
Ocena:
4.47
(176)
35 min.
dla 3 osób
Makaron razowy w wersji sałatkowej - z łososiem wędzonym , oliwkami i sosem pietruszkowym
Składniki:
200 g op. makaronu razowego kokardki małe
80 ml oliwy z oliwek
1 pęczek natki
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
pieprz świeżo mielony
3 czubate łyżki parmezanu
10 oliwek zielonych
10 oliwek czarnych
100 g łosia wędzonego
garść orzeszków piniowych
cytrynka do ozdoby
Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu
podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą,a potem przełożyć do miski.. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszka
i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem
pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanem (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.