Makaron Bucatini z sosem

Popularny na Sycylii makaron swoją nazwę zawdzięcza przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce, „buco” to po włosku dziura

Dodany przez: mojegotowanie

Makaron Bucatini z sosem

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżki oleju
  • cebula czerwona
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 2 do 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 puszki pomidorów San Marzano (po 80 dag)
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 90 dag makaronu bucatini, sól
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • garść startego pecorino

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego rondla na rozgrzany olej, na małym ogniu podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy obraną, posiekaną cebulę i smażymy 10–15 min. Od czasu do czasu mieszamy, aby smażyła się równomiernie. Dodajemy czerwone płatki papryki i natkę pietruszki. Podgrzewamy przez 3–5 min. Dolewamy ocet winny i pozwalamy, żeby na wolnym ogniu odparował. Zajmie to od 3–5 min. Wkładamy pomidory i posiekany czosnek. Pomidory rozgniatamy drewnianą łyżką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 1 godz., mieszając od czasu do czasu. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonym
  2. wrzątku. Osączamy. Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy koncentrat pomidorowy, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 20–30 min. To pozwoli zagęścić sos, nada mu piękny kolor i konsystencję. W razie potrzeby można go lekko posolić. Do sosu wrzucamy makaron, dolewamy filiżankę wody z gotowania makaronu, podgrzewamy mieszając ok. 6 min. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do dużej miski. Obficie oprószamy parmezanem.
obiad sos spaghetti bucatini all amatriciana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy