ŁAMANIEC

Ocena:

4.35 (159)

  • 50 min.
PYSZNE CIASTO NA KAŻDĄ OKAZJĘ ..

Składniki:

  • ciasto
  • jajka 2 szt
  • żółtka 4 szt
  • masło 1 łyżka
  • ocet 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • mąka
  • budyń
  • mleko 0.5 L
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki płaskie
  • mąka pszenna 3 łyżki płaskie
  • cukier 1.5 szklanki
  • masa
  • masło 1 kostka
  • jajka 2 szt
  • kakao 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • orzechy
  • rodzynki

Łamaniec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagnieść ciasto dodając tyle mąki ile się wgniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki. Podzielić ciasto na 5 - 7 porcji, wałkować w bardzo cienkie placki. Piec ok. 15min każdy placek - do zarumienienia.
  • Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru ugotować budyń i ostudzić.
  • Masło utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochu zimny budyń. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy. Do drugiej części dodać sok z cytryny i rodzynki.
  • Smarować placki na przemian masa białą i kakaową. Po przełożeniu mocno docisnąć deską do krojenia aż placki się połamią.Całość polać polewą czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne