Gyrosy te smakują jak z najlepszej restauracji. Można je nadziać różnymi sałatkami i sosami.
Składniki:
Chlebek pita:
-2,5 dkg drożdży
-1 szkl. ciepłej wody,
- 0,5 małej łyżeczki cukru,
- 2-3 szkl. mąki pszennej,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oleju.
Nadzienie:
- kapusta pekińska
- ogórek szklarniowy
- 3 pomidory
- kukurydza
- duża pierś z kurczaka lub 2 małe
- przyprawa kebab-gyros
- 500 ml śmietany 18%
- 2-3 łyż majonezu
- czosnek,
- sól,
- pieprz do smaku
Gyros w chlebku pita - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Drożdże, cukier, wodę wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie resztę składników wsypać do miski i wlać drożdże. Mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. Ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać. Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min aż będzie lśniące z małymi pęcherzykami. Włożyć do miski posmarowanej olejem na 1,5 godziny żeby podwoiło swoją objętość.
2. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę powygniatać i formować kulki wielkości średniego ziemniaka, rozwałkować na placki grubości ok 1cm i zostawić na 30 min do wyrośnięcia. (wychodzi ok. 6-8 placków)Piekarnik rozgrzać do 250 stop. i na nagrzane blaszki kłaść placki. Piec 8-10minut.
3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do grosa i smażyć na oleju.
4. Kapustę posiekać, dodać pokrojony w kostkę ogórek i pomidory, kukurydzę. Zrobić sos czosnkowy: połączyć śmietanę, majonez i starte 2-3 ząbki czosnku, dosmakować solą i pieprzem. Pół sosu dodać do sałatki.
5. Chlebki pita przekroić z jednaj strony, do środka wkładać mięsko trochę sosu sałatkę i jeszcze raz mięsko, sos, sałatkę.