Gnocchi

Smaczny dodatek do obiadu, włoskie kluseczki podobne do naszych kopytek :)

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram, gotuje, odcedzam. Przepuszczam przez maszynkę. Mieszam z jajkiem, mąką i oliwą, doprawiam do smaku. Zagniatam miękkie ciasto. Wykładam na posypaną mąką stolnicę, dzielę na dwie części. Z obu tworzę cienkie wałki, kroję je na cząstki, które formuje w kształt klusek. Gotuje partiami w garnku z osoloną wodą. Jak wypłyną na powierzchnię to po kilku minutach odcedzam kluseczki. Ugotowane przekładam na talerz.
  2. Podaję je jako dodatek do mięsa i surówki do obiadu zamiast ziemniaków. Świetnie smakują odsmażane na masełku na patelni.
obiad wegetariańska ziemniaki oliwa włochy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze