Gibson drink

Ocena:

0 (0)

  • 5 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Gibson drink to jedna z wielu wersji znanego wszystkim koktajlu skomponowanego z ginu i wermutu. Od swojego bliskiego kuzyna martini różni się dodatkiem marynowanej cebulki zamiast klasycznej oliwki. W ten sposób, według legendy, pomysłowy barman „ulepszył” tradycyjny koktajl na życzenie gościa – znanego ilustratora Charlesa Dana Gibsona. Gibson martini przypadnie do gustu zwolennikom bardzo wytrawnych drinków. Sprawdź, jak je przygotować. 

Składniki:

  • gin  120 ml

  • wermut  20 ml

  • lód  10 kostek

  • marynowana cebulka  4 szt.

Gibson drink - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Schłodzenie kieliszka: należy włożyć go na kilka minut do zamrażarki. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie: w szklanicy barmańskiej należy umieścić wszystkie składniki – gin, wytrawny wermut i lód –  a następnie wstrząsnąć. Gotowy koktajl przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka do martini. 

  • Krok 3:

    Dekoracja: na wykałaczki nabijamy po dwie marynowane cebulki i wkładamy je do kieliszków z gotowym gibson drinkiem. 

Porady

  • Jeśli nie mamy możliwości schłodzenia kieliszka w zamrażarce, można wypełnić go lodem i odstawić na czas przygotowywania Gibson drinka. 
  • Zamiast shakera czy szklanicy barmańskiej można użyć zwykłego słoika. Można także wymieszać składniki w kieliszku, ale warto wtedy zadbać o odpowiednie schłodzenie martini i ginu.  
  • Idealna temperatura podania Gibson drinka to 10–15°C. 
  • Jeśli nie mamy miarki barmańskiej, w celu odmierzenia dokładnej ilości składników można użyć zwykłej miarki kuchennej. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne