Frittata ze smażonymi ziemniakami

Ocena:

4.53 (143)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
Frittata z grubo krojonymi ziemniakami smażonymi w głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 5 jajek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • ok. 30 g żółtego sera

Frittata ze smażonymi ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo grube paski. Usmażyć je w głębokim oleju na złoty kolor (jak frytki), odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka, rozdzielić palcami. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wylać jajka. Do jajek włożyć usmażone ziemniaki. Na wierzchu rozsypać piórka cebuli i starty ser. Patelnię wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Podawać z dowolnym sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne