Frittata z grubo krojonymi ziemniakami smażonymi w głębokim tłuszczu.
Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
olej do smażenia
1 czubata łyżeczka przyprawy do ziemniaków
5 jajek
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 dużej cebuli
ok. 30 g żółtego sera
Frittata ze smażonymi ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo grube paski. Usmażyć je w głębokim oleju na złoty kolor (jak frytki), odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka, rozdzielić palcami. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni mocno rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wylać jajka. Do jajek włożyć usmażone ziemniaki. Na wierzchu rozsypać piórka cebuli i starty ser. Patelnię wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Podawać z dowolnym sosem.