Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ocena:

4.55 (173)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
Ciecierzyca jest mało popularna, ale smaczna, więc warto ją promować.

Składniki:

  • 200g ciecierzycy
  • 20g oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej pietruszki

Ciecierzyca w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zezłoci, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje. W przypadku gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych. Na zdjęciu podane jest z kotletami sojowymi, kaszą gryczaną oraz cukinią. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne