Ciasto z rodzynkami - prosty przepis na podwieczorek! Ciasto nie jest za słodkie, szybko się robi. Idealne dla początkujących domowych cukierników
Składniki:
60 dag jabłek
sok i skórka otarta z cytryny
50 ml soku pomarańczowego
5 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag cukru
3 jajka
30 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Ciasto z rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, polać sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Dodać rodzynki i pokruszone orzechy. Dokładnie wymieszać.
Masło utrzeć, stopniowo dodając cukier, skórkę z cytryny i jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem
do pieczenia, wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Piec 1 godzinę 10 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu pozostawić w formie jeszcze 10 minut.