Ciasto z marcepanem

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 410 kcal Składniki na 6–8 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Ciasto z marcepanem

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
410 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO:
  • 15 dag masy marcepanowej
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 10 jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki calvadosu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Ciasto: masę marcepanową pokroić, posiekać z masłem, cukrem, jajkami. Dodać mąkę wymieszaną
  2. z proszkiem do pieczenia, śmietanę i wyrobić.
  3. Nadzienie: jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Do garnka wlać pół litra wody i sok z cytryny. Zagotować. Włożyć jabłka, doprowadzić do wrzenia.
  4. Natłuszczoną formę wylepić ciastem. Ułożyć na nim jabłka przekrojem do góry, polać roztopionym masłem. Piec ok. 40 min w temp. 180°C. Jeśli za szybko się zrumieni, przykryć folią aluminiową.
  5. Dżem morelowy podgrzać, przetrzeć przez sitko. Dodać calvados, wymieszać. Rozsmarować na cieście 5 minut przed końcem pieczenia. Gotowe posypać cukrem i płatkami migdałowymi.
deser jabłka ciasto ciasto z marcepanem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze