Ciasteczka na choinkę

Ocena:

4.48 (164)

  • 15 min.
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 185 kcal
Składniki na około 20 sztuk

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • po 1 torebce białej i czerwonej polewy
  • 1/2 tabliczki czekolady

Ciasteczka na choinkę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Do każdej dodać połowę cukru pudru, posiekanego masła i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, z obu części uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Foremkami wyciąć różne ciasteczka: dzwonki, gwiazdki itp. Ułożyć na blasze, piec 10–15 minut w temperaturze 200°C.
  • Wyjąć z piekarnika. Część ciasteczek posypać cukrem. Resztę wystudzić. Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu, czekoladę roztopić.
  • Ciasteczka w kształcie dzwonków polać czerwoną polewą, ciemne udekorować białą polewą, pozostałe – płynną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia.
  • CIASTO PODSTAWOWE
  • udekorowane cukrem
  • CIASTO KAKAOWE
  • udekorowane białym lukrem
  • CIASTO PODSTAWOWE
  • polane czekoladą
  • CIASTO PODSTAWOWE
  • polane kolorowym lukrem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne