Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 185 kcal
Składniki na około 20 sztuk
Składniki:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki gorzkiego kakao
łyżka cukru
szczypta soli
po 1 torebce białej i czerwonej polewy
1/2 tabliczki czekolady
Ciasteczka na choinkę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Do każdej dodać połowę cukru pudru, posiekanego masła i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, z obu części uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Foremkami wyciąć różne ciasteczka: dzwonki, gwiazdki itp. Ułożyć na blasze, piec 10–15 minut w temperaturze 200°C.
Wyjąć z piekarnika. Część ciasteczek posypać cukrem. Resztę wystudzić. Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu, czekoladę roztopić.
Ciasteczka w kształcie dzwonków polać czerwoną polewą, ciemne udekorować białą polewą, pozostałe – płynną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia.