www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Chutney z jabłek to niecodzienna propozycja. Idealnie komponuje się z wędlinami i słonymi przekąskami, ponieważ owocom towarzyszą ocet jabłkowy, sól i gałka muszkatołowa. Smak można podkreślić dodatkiem korzennych lub pikantnych przypraw. Na stole, zwłaszcza świątecznym, może zastąpić ćwikłę, sos żurawinowy, dipy i lepiej znany chutney z cebuli. Zachowuje świeżość przez 3 miesiące, a po otwarciu aż 2 tygodnie. Chutney z jabłek można przygotować ze sporym wyprzedzeniem.
ocet jabłkowy 400 ml
cukier trzcinowy 250 g
rodzynki 80 g
jabłka 600 g
gałka muszkatołowa 2 g
brązowy cukier 250 g
sól morska 6 g
Kwaśne jabłka, np. braeburn, bramley lub szara reneta (polecamy miks dwóch gatunków) obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Dzielimy je na ósemki i kroimy w plastry.
Wszystkie składniki przekładamy do sporego rondla o grubym dnie. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Często mieszamy, aż cukier się rozpuści i masa uzyska konsystencję syropu.
Zmniejszamy ogień do niskiego poziomu i dusimy przez 90 minut, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką (żeby nie naruszyć struktury owoców), żeby chutney z jabłek nie przywarł do dna.
Gorące jabłka przekładamy do dwóch wysterylizowanych słoików o pojemności 324 ml, zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.
Chutney z jabłek przechowujemy do trzech miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zużywamy w ciągu dwóch tygodni od otwarcia.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-pie-chutney