DSC02275

Zapiekanka z jabłek

Ocena:

4.41 (215)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Zapiekanka z jabłek - doskonała, nie za słodka propozycja z ulubionymi owocami jesieni.

Składniki:

  • 4 jabłka pół cytryny garść rodzynek 2 jajka 150 ml. gęstej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy masło do natłuszczenia naczynek

Zapiekanka z jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka obrać
  • pokroić na ćwiartki a następnie na drobne talarki. Pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Naczynka (lub jedno większe) natłuścić masłem a następnie poukładać pionowo jabłka. Jedno obok drugiego (ciasno). Białka ubić na sztywną piane. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną a na końcu wmieszać ubitą piane. Jabłka zalać powstałą masa a na wierzchu porozrzucać odsączone rodzynki.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 min.Posypać cukrem pudrem przed podaniem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne