Burger drobiowy z gruszką, gorgonzolą i groszkiem cukrowym

Ocena:

4.5 (191)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Burger drobiowy to zdecydowanie pyszna konkurencja dla klasycznego hamburgera. Warto dodać go z gruszką roztopioną gorgonzolą i młodym groszkiem cukrowym.

Składniki:

  • 30 dag piersi kurczaka
  • 30 dag mięsa z podudzia kurczaka ze skórką
  • 15 dag groszku cukrowego w strączkach
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • 4–6 łyżek oliwy
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
  • 2 gruszki konferencje
  • 12 plasterków sera gorgonzola (lub innego z zieloną/niebieską pleśnią)
  • 4 bułki pszenne ze słonecznikiem
  • 2 garście sałaty frisée (endywii)

Burger drobiowy z gruszką, gorgonzolą i groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielemy, mieszamy, wyrabiamy przez 5 min
  • dzielimy na 4 równe części i formujemy burgery o średnicy trochę większej niż bułki.
  • Groszek cukrowy gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3–4 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Miksujemy razem natkę, pestki słonecznika, oliwę i sok z limonki, powstałe w ten sposób pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gruszki myjemy, kroimy w plasterki. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, kładziemy burgery, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy po 4–5 min z każdej strony. Na minutę przed końcem smażenia układamy na każdym burgerze po 3 kawałki sera, przykrywamy.
  • Gotowe odstawiamy na minutę, aby odciekły soki. Bułki przecinamy na połowy, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i przypiekamy ok. minuty z każdej strony. Bułki smarujemy pesto, przekładamy sałatą, strączkami groszku, usmażonym mięsem z serem oraz plastrami gruszki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz przepis na: uniwersalne bułki hamburgerów

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jako sos proponujemy domowe pesto pietruszkowe, idealnie współgrające z mięsem i dodatkami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne