BISZKOPT Z MASĄ CHAŁWOWĄ

Ciasto chałwowe upieczone jako eksperyment - zniknęło ze stołu w pół godziny.

Dodany przez: czarrna

BISZKOPT Z MASĄ CHAŁWOWĄ

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kakao
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 20-30 dkg chałwy
  • Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Ubić białka z cukrem na sztywna pianę, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao.
  3. Masa:
  4. Żółtka roztrzepać trzepaczką, dodać mąka i cukier waniliowy, a następnie rozprowadzić połową szklanki mleka. Pozostałą cześć mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Utrzeć 1 kostkę masła, dodać wystudzony budyń i pokruszona chałwę.
  5. Polewa:
  6. Podgrzać mleko z cukrem, następnie dodać margarynę. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, ale nie zagotują, zestawić z ognia i wymieszać z kakaem.
  7. Biszkopt przekroić na trzy części, nasączyć mocna kawą z dodatkiem alkoholu i przełożyć masą.
  8. Ciasto udekorować polewą.
  9. Smacznego :)
deser biszkopt chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze