Ciasto chałwowe upieczone jako eksperyment - zniknęło ze stołu w pół godziny.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kakao
Masa:
4 żółtka
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
20-30 dkg chałwy
Polewa:
1/4 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Biszkopt z masą chałwową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Biszkopt:
Ubić białka z cukrem na sztywna pianę, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao.
Masa:
Żółtka roztrzepać trzepaczką, dodać mąka i cukier waniliowy, a następnie rozprowadzić połową szklanki mleka. Pozostałą cześć mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Utrzeć 1 kostkę masła, dodać wystudzony budyń i pokruszona chałwę.
Polewa:
Podgrzać mleko z cukrem, następnie dodać margarynę. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, ale nie zagotują, zestawić z ognia i wymieszać z kakaem.
Biszkopt przekroić na trzy części, nasączyć mocna kawą z dodatkiem alkoholu i przełożyć masą.