Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Pyszne, proste ciasto

Dodany przez: Madija

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Reszta:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki (czerwona i pomarańczowa)
  • Śmietana 30% - 1 opakowanie 180g
  • Łyżeczka zelatyny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyzki masła

Przygotowanie

  1. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
  2. Jabłka obrac, pokroic na drobne kawałki i rozgotować, dodać galaretki. Zimną masę wylac na biszkopt.
  3. Śmietanę utrzepac z cukrem aż podwoi swoją objętość i dodać żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
  4. Rozsmarować na masie jabłkowej.
  5. Kokos uprażyc na patelni z cukrem i masłem. Posypac na smietanie.
deser przepis ciasto biszkopt masa śmietanowa masa jabłkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze