Bakłażan z reliszem sambal matah i jasną komosą ryżową

Przepis na faszerowane bakłażany pochodzi z książki "Przepisy na szczęście" Mai Sobczak.

Dodany przez: mojegotowanie

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
s

Składniki

  • 3–4 małe bakłażany
  • 3–4 łyżki ugotowanej jasnej komosy ryżowej
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sambal matah
  • garść poszatkowanej natki pietruszki, mięty albo bazylii tajskiej
  • 1–2 szczypty czarnej soli

Przygotowanie

  1. Bakłażany myję i kroję wzdłuż na połówki. Masło mieszam z utartą gałką i solą.
  2. Wewnętrzną część bakłażanów smaruję mieszanką masła i przypraw.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, bakłażany układam na blasze wyłożonej papierem rozkrojoną częścią do góry i wstawiam do pieca na 30 minut.
  4. Miękkie i przyrumienione smaruję świeżym sambal matah, posypuję poszatkowanymi ziołami i ugotowaną komosą ryżową.

Wskazówki

Jeśli aktualnie nie mam piekarnika, smażę bakłażany na patelni z początku pod przykryciem, żeby się całe podsmażyły. Do tego dania można dodać śmietanę kokosową ze skórką otartą z cytryny albo pokroić kiszone mandarynki i wymieszać je z komosą ryżową i ziołami.

bakłażan komosa ryżowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze