Zupa treściwa, smakowita i wyglądającą przeuroczo. Do tego niezwykle łatwa i szybka w wykonaniu.
Składniki:
- 1 paczka mięsa mielonego,
- duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku,
- puszka fasolki czerwonej,
- 2 puszki pomidorów w sosie własnym,
- 1 czerwona papryka,
- 1 pomarańczowa/zielona/żółta papryka,
- Vegeta,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- czarne oliwki,
- starty żółty ser,
- olej.
Zupa meksykanska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać do tego paczkę mięsa mielonego, doprawić do smaku. W tym czasie do dużego garnka wlać kukurydzę, groszek i fasolkę (wraz z sokami), pokrojone na połówki oliwki, doprawić Vegetą i ziołami. Postawić garnek na średnim ogniu. Przez ten czas mięso mielone będzie już przesmażone. Gdy wywar z warzyw będzie ciepły, dodać do niego mięso z cebulką, ewentualnie uzupełnić wodą, żeby nie było zbyt gęste.
Gdy zupa będzie już bardzo ciepła, dodać pomidory z puszki, doprawić sporą ilością ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć z kuchenki.
Zupkę podawać gorącą, posypaną żółtym serem. Smakuje wyśmienicie z bagietką i masełkiem czosnkowym.