Gnocchi z młodymi warzywami / fot. Stockfood
4.45 (205)
Gnocchi to smaczny dodatek do obiadu. Te włoskie kluseczki są łudząco podobne do naszych kopytek. Mają jednak charakterystyczne rowki uzyskiwane dzięki małej drewnianej tarce, po powierzchni której przesuwa się gnocchi. Kluseczki można podawać na różne sposoby, my postawiliśmy na młode warzywa. Wiosną i latem takie połączenia smakują nam najlepiej. Sprawdźcie nasz przepis na gnocchi!
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka stołowa
mąka pszenna 100 g
sól 1 łyżka stołowa
jajka 1 szt.
groszek cukrowy 150 g
szparagi 1 pęczek
olej 2 łyżki stołowe
pomidorki cherry 250 g
cukinia 1 szt.
ricotta 100 g
natka pietruszki 1 łyżka stołowa
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
nasiona kopru włoskiego 2 łyżeczki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
szczypiorek 1 łyżka stołowa
Porady
W przepisie na gnocchi z młodymi warzywami wykorzystujemy:
- pomidorki - przekrojone na pół
- cukinię - pokrojoną we wstążki
- szparagi - zielone
- groszek cukrowy - świeży
Gnocchi przygotowujemy tak samo jak kopytka. Nie używajmy do nich młodych ziemniaków - mają zbyt mało skrobi i możemy mieć problem z zagnieceniem jednolitego ciasta. Najlepiej wybrać ziemniaki o typie z dużą zawartością skrobi, takie jak typu B lub C. Gnocchi powinny mieć charakterystyczne wgłębienia. Możemy zrobić je przy pomocy specjalnej deseczki do gnocchi lub użyć po prostu widelca. To szczególnie ważne, jeśli jemy je z sosem - celem wgłębień jest właśnie "trzymanie" sosu na kluskach.