Nawet jeżeli przepadacie za mięsem i jecie je regularnie, na pewno od czasu do czasu macie ochotę na jakąś odmianę. Warto wówczas wypróbować przepisy na smaczne, jarskie dania, które są równie pyszne i nierzadko lżejsze. Przykładem są kotlety z twarogu - sycące, pożywne, a nie zawierają nawet grama mięsa. Smaku i objętości dodaje im składnik, który koniecznie powinien znaleźć się w środku.

Dodajcie to do kotletów z twarogu, a będą jeszcze lepsze

Tym, co nadaje takim kotletom smaku, jest palona kasza gryczana. Oczywiście koniecznie trzeba ją wcześniej ugotować i ostudzić. Kotlety są zwarte, mięciutkie w środku, a dzięki panierce z bułki tartej przyjemnie chrupią po usmażeniu. Weźcie poniższy przepis i zróbcie je sami na kolejny obiad. 

Przepis na kotlety twarogowe z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki koperku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Oraz bułka tarta do panierowania i olej do smażenia. 

Przygotowanie:

Najpierw ugotujcie kaszę. Możecie wymieszać jęczmienną i gryczaną lub użyć tylko jednej z nich. Polecamy jednak wybrać gryczaną (koniecznie paloną), ponieważ nadaje kotletom wyrazistego, bardzo przyjemnego smaku. Ugotujcie kaszę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstawcie do ostudzenia. 

Do dużej miski włóżcie twaróg i weźcie widelec. Za jego pomocą należy “zmielić” ser tak, by łatwo można było z niego lepić kotlety. Następnie dodajcie do niego ugotowaną i ostudzoną kaszę, jajko, posiekaną natkę koperku i pietruszki oraz przyprawy. Mieszajcie, aż składniki się połączą. 

Masa powinna być zwarta i dość kleista. Jeśli się rozpada, wsypcie troszkę bułki tartej. Uformujcie kotlety i każdy z nich obtoczcie jeszcze z bułce - panierowane są bardziej chrupiące i po prostu smaczniejsze. 

Tak przygotowane kotleciki ułóżcie na patelni z rozgrzanym już olejem. Smażcie na średnim ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Po usmażeniu warto odłożyć je najpierw na duży talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

Kotlety twarogowe będą pyszne z klasycznym sosem pieczarkowym, śmietanowym albo warzywnym - na przykład z podsmażonej papryki czerwonej z cebulą i pomidorami. Smacznego!