Na urodziny czy inną podniosłą okazję wypada przygotować ciasto. I to nie byle jakie. Na stole mogą się pojawić różne wypieki, ale nie może zabraknąć pozycji obowiązkowej w postaci tortu. Ten rodzaj ciasta nie jest bardzo trudny w przygotowaniu, ale za to mocno czasochłonny. Trzeba w końcu upiec biszkopt (a nawet kilka), przygotować krem i inne słodkie masy, którymi przełożymy ciasto. Na koniec jeszcze specjalny krem do tynkowania oraz dekoracje.
To sporo pracy i nic dziwnego, że przygotowania zajmują dużo czasu. Alternatywą jest łatwy i szybki torcik, który zrobicie dosłownie w kilka chwil. Później wystarczy tylko odłożyć ciasto do stężenia na 2-3 godziny i gotowe. Jeżeli więc rano dostaniecie wiadomość o niespodziewanej wizycie, spokojnie zdążycie wszystko przygotować.
Prosty przepis na tort
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
- 300 ml mleka skondensowanego
- 300 ml śmietany (można użyć śmietany zarówno 12%, 18%, jak i słodkiej śmietanki 30%)
- 160 g podłużnych biszkoptów lub dowolnych herbatników
- 100 ml zimnej wody oraz 25 g żelatyny
- 2 banany lub inne świeże owoce (np. jeżyny, borówki, winogrona, maliny, truskawki itd.)
Przygotowanie:
- Wsypcie do miseczki żelatynę i zalejcie ją 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszajcie i odłóżcie na bok.
- Wyłóżcie dno tortownicy papierem do pieczenia. Boki posmarujcie olejem i przyklejcie do nich wycięte paski papieru.
- Pokrójcie biszkopty na mniejsze kawałki. Możecie wymieszać je pół na pół z lekko pokruszonymi herbatnikami lub użyć dowolnych ciasteczek w dowolnej konfiguracji).
- Obierzcie banany i pokrójcie je na dość cienkie plasterki. Inne wybrane owoce, na przykład borówki, truskawki czy jeżyny, umyjcie i osuszcie.
- Na dnie tortownicy ułóżcie warstwami biszkopty, następnie banany i tak dalej na zmianę. Na wierzchu połóżcie resztę owoców.
- Do miski przełóżcie śmietanę, wlejcie mleko skonsendowane i wymieszajcie trzepaczką.
- Teraz do tych składników wlejcie żelatynę i dobrze wymieszajcie.
- Znajdujące się w tortownicy składniki zalejcie powstałą masą i wyrównajcie z wierzchu.
- Odłóżcie formę z tortem do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Smacznego!