Zazwyczaj na diecie roślinnej zamiast z jajek przygotowuje się jajecznicę z tofu. Nie tym razem. Jola Słoma i Mirek Trymbulak wyczarowali niezwykłe danie z zupełnie innego produktu.

Co zamiast tofucznicy?

Do tego przepisu potrzebujecie produktu, który raczej nie przyszedłby Wam do głowy w pierwszej kolejności: kolby kukurydzy. Ale nie kupujcie dojrzałej i słodkiej. W tym daniu najlepiej użyć jeszcze niezbyt dojrzałą kukurydzę, z jasnymi i małymi nasionami. Dlaczego? Bo jajecznica nie powinna być przecież słodka, a właśnie takie niedojrzałe kolby będą do tego najlepsze.
Ta wersja jest idealna dla osób, które nie jedzą jajek i dań z dodatkiem soi.

Właściwości kukurydzy

Kukurydza zawiera szereg witamin: B, D, E, K oraz A,  a także: potas, sód, magnez, miedź, cynk, wapń i żelazo. Jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego w daniu może zastąpić mięso. W kukurydzy znajdziemy także błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz szereg antyoksydantów, które hamują proces starzenia się komórek organizmu i ułatwiają pozbycie się toksyn z organizmu. Dzięki zawartości witaminy A, czyli beta-karotenu kukurydza poprawia naszą odporność i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Możemy ją gotować, prażyć, zmielić na mąkę, a także grillować i piec. Szczególnie polecana jest dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Kukurydza jest produktem energetycznym, dlatego jej spożywanie doda nam energię na wiele godzin.

Jajecznica z kukurydzy

Do przygotowania tej ciekawej alternatywy dla zwykłej jajecznicy potrzebujecie:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 1 duża szczypta zmielonego czarnego pieprzu

Kukurydze obierzcie z liści i włosów, przełamcie na pół, a następnie skrójcie nożem ziarna kukurydzy. Najlepiej robić to ostrym nożem stawiając kolbę pionowo i skrawając ziarna z góry na dół wzdłuż trzonu kolby. Skrojone ziarna wrzućcie do blendera i dokładnie zmiksujcie z dodatkiem soli i pieprzu.
Pomidor pokrójcie w mała kostkę. Może być ze skórka, albo jak wolicie, możecie go obrać ze skórki i dopiero pokroić.

Na patelni rozgrzejcie oliwę i wylejcie zmiksowana kukurydze. Ma ona sporo skrobi jest kleista, dzięki czemu gdy zacznie się ścinać. będzie miała konsystencję klasycznej jajecznicy. Na koniec dorzućcie pomidory, jeszcze chwilkę podsmażcie, by wszystko było gorące i od razu podawajcie na talerzach. Posypcie szczypiorkiem, pietruszką, albo innymi ulubionymi dodatkami.

Ważne. Nie używajcie zwykłej soli, albo himalajskiej. Koniecznie dodajcie czarną sól Kala Namak, gdyż tylko ona nadaje potrawie posmak jajek.

Źródło: www.youtube.com/@SlomaTrymbulak