Sałatki goszczą w naszych domach niemal codziennie. Przygotowujemy je do obiadu, na kolację, albo na spotkania ze znajomymi. Sałatkę w słoiku zabieramy do pracy, a sałatkę na zimę otwieramy, gdy za oknem robi się ciemno i zimno. Wtedy przypomina nam smaki lata i zapach świeżych warzyw. Sałatka z pieczarkami to jedna z tych sałatek, która robi się szybko, smakuje bosko i znika z salaterki najszybciej.

Pieczarki to grzyby, które podkręcą smak każdego dania. Pasują do sałatek, pizzy, zapiekanki z makaronu. Grają też role pierwszoplanowe - gdy są faszerowane mielonym mięsem lub pastą jajeczną. Najpopularniejsze są białe pieczarki, jednak jeśli potrzebujecie mocniejszego aromatu - wybierzecie te w kolorze brązowym. Z kolei pieczarki Portobello o dużych kapeluszach będą najlepsze do faszerowania.

Pieczarki - myć czy obierać?

Wbrew pozorom, pieczarek, które są przeznaczone do smażenia lub marynowania, nie musicie obierać nożem. Wystarczy je tylko dokładnie umyć a następnie wysuszyć np. przy pomocy ręcznika papierowego. Ten rodzaj grzybów myjecie pod bieżącą wodą, najlepiej na durszlaku. W żadnym wypadku nie wrzucajcie ich do miski i nie zalewajcie wodą. W ten sposób sprawicie, że grzyby napuchną i stracą smak.  Istotna uwaga - pieczarki myjemy lub kroimy dopiero tuż przed samym podaniem, inaczej szybko ściemnieją.

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami, która podbije serca waszych gości?

Do wykonania sałatki potrzebujecie: 

  • 1 dużego słoika marynowanych pieczarek
  • 1 puszki kukurydzy konserwowej 
  • 8 jajek
  • 1 średniej wielkości słoików ogórków konserwowych 
  • 1 dużego jabłka 
  • 3 łyżek majonezu 
  • 2 płaskich łyżeczek musztardy stołowej 
  • 3 łyżek wody z ogórków 
  • odrobiny soli oraz pieprzu

Na samym początku musicie ugotować jajka na twardo. Najlepiej od zagotowania trzymać je 5 minut w wodzie, wtedy będą idealnie ścięte. Jajka studzicie, zalewając je zimną wodą, a potem obieracie ze skorupek i kroicie w kostkę. Po tym czasie kroicie w kostkę pieczarki oraz ogórki. Otwieracie puszkę kukurydzy i wylewacie na sitko. Potem obieracie jabłko, wykrawacie gniazda nasienne i kroicie w kostkę. Dodajecie do tego 3 łyżki majonezu, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprzu, jak również wodę z ogórków. Dzięki tej wodzie, sałatka ma bardziej wyrazisty smak. Dodajecie soli oraz pieprzu, mieszacie wszystkie składniki ze sobą i wstawiacie sałatkę do lodówki.

Jak marynować pieczarki do sałatki?

Do marynowania pieczarek niezbędne są umyte słoiki. Musicie je wyparzyć wrzątkiem, a następnie wrzucić do nich kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziarna gorczycy oraz kilka piórek cebuli.
Później myjecie pieczarki i wrzucacie je na 5 minut do gotującej się wody z octem. W osobnym garnku przygotowujecie zalewę. W tym celu gotujecie wodę z octem i dodajecie tam sól. Tak przygotowaną zalewą zalewacie pieczarki umieszczone w słoiku. Zakręcacie mocno zakrętkę słoika i ustawiacie go do góry dnem.