Sałatki goszczą w naszych domach niemal codziennie. Przygotowujemy je do obiadu, na kolację, albo na spotkania ze znajomymi. Sałatkę w słoiku zabieramy do pracy, a sałatkę na zimę otwieramy, gdy za oknem robi się ciemno i zimno. Wtedy przypomina nam smaki lata i zapach świeżych warzyw. Sałatka z pieczarkami to jedna z tych sałatek, która robi się szybko, smakuje bosko i znika z salaterki najszybciej.
Pieczarki to grzyby, które podkręcą smak każdego dania. Pasują do sałatek, pizzy, zapiekanki z makaronu. Grają też role pierwszoplanowe - gdy są faszerowane mielonym mięsem lub pastą jajeczną. Najpopularniejsze są białe pieczarki, jednak jeśli potrzebujecie mocniejszego aromatu - wybierzecie te w kolorze brązowym. Z kolei pieczarki Portobello o dużych kapeluszach będą najlepsze do faszerowania.
Pieczarki - myć czy obierać?
Wbrew pozorom, pieczarek, które są przeznaczone do smażenia lub marynowania, nie musicie obierać nożem. Wystarczy je tylko dokładnie umyć a następnie wysuszyć np. przy pomocy ręcznika papierowego. Ten rodzaj grzybów myjecie pod bieżącą wodą, najlepiej na durszlaku. W żadnym wypadku nie wrzucajcie ich do miski i nie zalewajcie wodą. W ten sposób sprawicie, że grzyby napuchną i stracą smak. Istotna uwaga - pieczarki myjemy lub kroimy dopiero tuż przed samym podaniem, inaczej szybko ściemnieją.
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami, która podbije serca waszych gości?
Do wykonania sałatki potrzebujecie:
- 1 dużego słoika marynowanych pieczarek
- 1 puszki kukurydzy konserwowej
- 8 jajek
- 1 średniej wielkości słoików ogórków konserwowych
- 1 dużego jabłka
- 3 łyżek majonezu
- 2 płaskich łyżeczek musztardy stołowej
- 3 łyżek wody z ogórków
- odrobiny soli oraz pieprzu
Na samym początku musicie ugotować jajka na twardo. Najlepiej od zagotowania trzymać je 5 minut w wodzie, wtedy będą idealnie ścięte. Jajka studzicie, zalewając je zimną wodą, a potem obieracie ze skorupek i kroicie w kostkę. Po tym czasie kroicie w kostkę pieczarki oraz ogórki. Otwieracie puszkę kukurydzy i wylewacie na sitko. Potem obieracie jabłko, wykrawacie gniazda nasienne i kroicie w kostkę. Dodajecie do tego 3 łyżki majonezu, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprzu, jak również wodę z ogórków. Dzięki tej wodzie, sałatka ma bardziej wyrazisty smak. Dodajecie soli oraz pieprzu, mieszacie wszystkie składniki ze sobą i wstawiacie sałatkę do lodówki.
Jak marynować pieczarki do sałatki?
Do marynowania pieczarek niezbędne są umyte słoiki. Musicie je wyparzyć wrzątkiem, a następnie wrzucić do nich kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziarna gorczycy oraz kilka piórek cebuli.
Później myjecie pieczarki i wrzucacie je na 5 minut do gotującej się wody z octem. W osobnym garnku przygotowujecie zalewę. W tym celu gotujecie wodę z octem i dodajecie tam sól. Tak przygotowaną zalewą zalewacie pieczarki umieszczone w słoiku. Zakręcacie mocno zakrętkę słoika i ustawiacie go do góry dnem.