Myśleliście, że smażona wątróbka to danie typowo polskie? Błąd. Bardzo podobną potrawę przyrządzają nasi sąsiedzi zza zachodniej granicy, czyli Niemcy. Kuchnia polska oraz niemiecka mają ze sobą wiele wspólnego, a jednym z przykładów jest właśnie wątróbka. I to z cebulą i jabłkiem, czyli dokładnie tak, jak po polsku. Choć z pewną, znaczącą różnicą - sprawdźcie, jak przygotowuje się pyszną wątróbkę po berlińsku. 

Jak zrobić wątróbkę po berlińsku?

Wątróbka po berlińsku („Leber Berliner Art”) to tradycyjny przepis wywodzący się z niemieckiej stołecznej kuchni. Na pierwszy rzut oka przypomina naszą, polską wątróbkę. Jest tutaj cebula i jabłka, ale pewien składnik odróżnia od siebie te przepisy. Mowa tutaj o panierce. Berlińską wątróbkę często panieruje się w mące pełnoziarnistej, znacznie obficiej niż w polskiej wersji, dzięki czemu mięso jest przyjemnie chrupiące.

W oryginalnym przepisie należy użyć wątróbki wołowej („Rinderleber” oznacza właśnie ten rodzaj mięsa), a najlepiej cielęcej. W polskich sklepach bardzo rzadko można trafić na takie specjały, ale spokojnie - zwykła wątróbka drobiowa również się nada. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie ją sami. 

Przepis na wątróbkę po berlińsku

Składniki:

  • 500 g dowolnej wątróbki
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • kilka łyżek pełnoziarnistej mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę opłuczcie pod wodą, usuńcie z niej żyłki oraz błonki. Warto zamoczyć ją na kilka godzin w mleku, co pozwoli pozbyć się charakterystycznej goryczki.
  2. W międzyczasie obierzcie jabłka, wytnijcie z nich gniazda nasiennie i pokrójcie owoce w plastry. Roztopcie łyżkę masła na patelni, wrzućcie jabłka i smażcie je krótko z obu stron. Później zmniejszcie ogień i duście owoce na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Cebulę pokrójcie w krążki i również podsmażcie na maśle, aż się zrumieni. 
  4. Osuszcie wątróbkę i pokrójcie w plastry. Każdy z nich obtoczcie w mące pełnoziarnistej.
  5. Rozgrzejcie olej lub masło klarowane na patelni. Ułóżcie mięso na rozgrzanym tłuszczu i smażcie je na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. 
  6. Pod koniec doprawcie wątróbkę solą oraz pieprzem.
  7. Podajcie ją z duszonymi jabłkami i cebulą. Smacznego!