Angelika Grabowiecka

Składniki na naleśniki z kaszy manny

  • 250 ml mleka
  • 55 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: 1 laska wanilii i 1 gałązka mięty
  • 10 g mąki pszennej
  • 40 ml oleju kokosowego lub 30 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Jak zrobić naleśniki z kaszy manny?

Kroki przygotowania:

Krok 1:

Mleko wlewamy do miski, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy ręcznie (drewnianą łyżką) lub mikserem, odstawiamy na 30 minut. Ten etap jest konieczny, inaczej naleśniki nie wyjdą.

Angelika Grabowiecka

Krok 2:

Potem dodajemy jajko i olej, a także opcjonalne składniki: ziarenka z 1 laski wanilii i posiekane listki mięty. Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem.

Angelika Grabowiecka

Krok 3:

Rozgrzewamy patelnię, nanosimy na nią niewielką ilością oleju. Wlewamy porcję ciasta (chochelką do nalewania zupy), zmniejszamy ogień. Każdy naleśnik z kaszy manny smażymy przez 2-3 minuty z jednej strony i nieco krócej z drugiej, aż będą rumiane. Przekręcamy je bardzo ostrożnie, są bardziej kruche niż te z mąki pszennej, mogą się połamać. Podajemy według uznania, z serem białym, jabłkami lub z wytrawnym farszem (wtedy raczej pomijamy dodatek wanilii).

Angelika Grabowiecka