Przepis na pasztet bez mielenia

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub karkówki
  • 0,5 kg wątróbki z kurczaka,
  • 350 g surowego boczku,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 20 g suszonych borowików,
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 chochle bulionu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka suszonej szałwii,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki chili,
  • suszony czosnek,
  • suszona cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Karkówkę i boczek kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, razem z udkami. Całe mięso zalewamy wodą, dorzucamy suszone grzyby i gotujemy wszystko przez 30 minut. Po tym czasie wyławiamy suszone grzyby i dorzucamy obraną marchew, pietruszkę oraz selera i następnie gotujemy je do miękkości.

W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy wątróbkę i smażymy całość, po czym studzimy. Do przestudzonej wątróbki dodajemy wyłowioną z bulionu karkówkę, boczek, obranego kurczaka oraz warzywa i blendujemy wszystko z odrobiną wywaru na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy suszone grzyby oraz wszystkie przyprawy, a następnie wbijamy jajka i sypiemy bułkę tartą.

Wszystko łączymy na jednolity pasztet i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki.

Źródło: https://www.tiktok.com/@nathallae