Przepis na pasztet bez mielenia
Składniki:
- 1 kg łopatki lub karkówki
- 0,5 kg wątróbki z kurczaka,
- 350 g surowego boczku,
- 2 udka z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 20 g suszonych borowików,
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 chochle bulionu,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka suszonej szałwii,
- 3 łyżki majeranku,
- 2 łyżki chili,
- suszony czosnek,
- suszona cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Karkówkę i boczek kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, razem z udkami. Całe mięso zalewamy wodą, dorzucamy suszone grzyby i gotujemy wszystko przez 30 minut. Po tym czasie wyławiamy suszone grzyby i dorzucamy obraną marchew, pietruszkę oraz selera i następnie gotujemy je do miękkości.
W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy wątróbkę i smażymy całość, po czym studzimy. Do przestudzonej wątróbki dodajemy wyłowioną z bulionu karkówkę, boczek, obranego kurczaka oraz warzywa i blendujemy wszystko z odrobiną wywaru na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy suszone grzyby oraz wszystkie przyprawy, a następnie wbijamy jajka i sypiemy bułkę tartą.
Wszystko łączymy na jednolity pasztet i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki.
Źródło: https://www.tiktok.com/@nathallae