Podpowiadamy, jakie wino do krewetek pasuje najlepiej.

Krewetki wciąż jeszcze są postrzegane jako przysmak egzotyczny. Tymczasem praktyka pokazuje, że ich przygotowanie nie sprawia większych trudności, nawet niezbyt doświadczonym kucharzom. To sprawia, że wspaniałe owoce morza doskonale sprawdzą się w roli kolacji konsumowanej w towarzystwie gości. Doskonałe danie przygotujemy łatwo i szybko, a podane na stół będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich uczestników kolacji. Wspaniały posiłek warto podać w towarzystwie wyśmienitego trunku, a nic nie nadaje się do serwowania z krewetkami tak dobrze, jak wino.

Jakie wino pasuje do krewetek?

Jakie wino do krewetek będzie najlepszym wyborem? Białe czy czerwone? Prawie każdy koneser bez chwili wahania wskaże na pierwszy z dwóch wymienionych wariantów. Słusznie! Odmiany białe charakteryzują się lekkim, rześkim, nieco kwaskowym smakiem i subtelnym aromatem. To sprawia, że idealnie komponują się z delikatnymi krewetkami. 

Żeby wybrać najlepsze wino do krewetek, warto odbyć „podróż” do krajów, które słyną z produkcji tego trunku i w których owoce morza są wpisane w kulinarną tradycję. Najlepszym kierunkiem będzie południe Europy. Tamtejsza kuchnia słynie z doskonałego, cenionego na całym świecie wina, a owoce morza, w tym także krewetki, stanowią tam składnik wielu potraw. Nie ulega wątpliwości, że Hiszpanie i Portugalczycy znają się zarówno na winie, jak i na krewetkach. 

Nasza pierwsza propozycja to wyśmienite Albarino. Hiszpański trunek powstaje z jednego z najbardziej charakterystycznych białych szczepów na Półwyspie Iberyjskim, a dodatkową rekomendacją niech będzie fakt, że winnica, z której pochodzi to doskonałe wino, należy do właściciela restauracji wyróżnionej prestiżową gwiazdką Michelina. Albarino charakteryzuje się cytrusowym bukietem z delikatnymi, ale wyczuwalnymi nutami mineralnymi. W jego wnętrzu odkryjemy też nuty pomarańczy, moreli i brzoskwini. To sprawia, że idealnie komponuje się ze smakiem krewetek, dopełniając go i podkreślając najbardziej charakterystyczne detale. 

Kolejna propozycja z Półwyspu Iberyjskiego to wyśmienite Verum Gewurtzaminer & Sauvignon Blanc. Ten wytrawny trunek jest kwintesencją śródziemnomorskiego smaku. W tej odmianie, kwiatowe nuty przebijają się przez kwaskowość i subtelną pikanterię egzotycznych owoców.

Przenieśmy się do Portugalii. Z tamtejszych winnic wybraliśmy wyśmienite GUIGAS Vinho Verde. Jest delikatne i lekko musujące. Charakteryzuje się rześkim, kwaskowym smakiem. Można w nim wyczuć wyraźne nuty cytrusów i zielonego jabłka.  

Powyższe propozycje to bezpieczne wybory, które dobrze sprawdzą się bez względu na to, jak przyrządzone krewetki podamy na stół. Możesz je usmażyć, lub ugotować, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, możesz też wzbogacić smak owoców morza aromatycznym, świeżo przeciskanym czosnkiem. W każdym przypadku, lekkie wina o niezbyt złożonym smaku sprawdzą się wyśmienicie.

Warto jednak wiedzieć, że specjaliści dobierają trunek przede wszystkim pod kątem konkretnej potrawy, w taki sposób, żeby smak trunku zbalansował najbardziej wyraziste nuty dania. To jednak wymaga sporego doświadczenia, więc jeżeli nie jesteś szefem kuchni gotującym w prestiżowej restauracji, możesz śmiało polegać na naszych wyborach. Gwarantujemy, że twoi goście nie będą rozczarowani.  

Jakie wino do krewetek z makaronem?

Dobierając wino do krewetek, warto pamiętać, że posiłek powinien być ucztą nie tylko dla kubków smakowych, ale także dla oczu. To prawda, najlepszym wyborem do krewetek jest wino białe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco nagiąć zasady, bo delikatne, lekko różowe mięso owoców morza doskonale skomponuje się wizualnie z różowym winem.

Wina różowe powstają z tych samych owoców co odmiany czerwone. Różnice między tymi trunkami kryją się w procesie produkcji. W przypadku odmian różowych, po krótkiej maceracji skórki zostają oddzielone od płynu. Właśnie dlatego wino różowe zyskuje swój charakterystyczny kolor. W kwestii smaku, stanowi idealny kompromis między ciężką wyrazistością wina czerwonego a lekkością i rześkością charakteryzującą odmiany białe. 

Jeżeli chcesz podać krewetki w towarzystwie różowego wina, postaw na danie z makaronem. Różowe wino idealnie skomponuje się ze smakiem dania serwowanego z  sosem pomidorowym, ale wybór takiego napitku do krewetek przygotowanych w stylu orientalnym też nie będzie błędem.

Jakie wino do smażonych krewetek z makaronem w stylu azjatyckim i krewetek w sosie ze świeżych pomidorów będzie najlepszym wyborem? Polecamy wytrawne The New Land Sauvignon Blush. Trunek z Nowej Zelandii, przygotowany na bazie szczepu Sauvignon Blanc, charakteryzuje się wspaniałym aromatem cytrusów z lekkim smakiem grejpfruta. 

Innym nowozelandzkim specjałem, który świetnie pasuje do krewetek z makaronem, jest Pinot Gris Blush, Aerated Sparkling Wine. Musujące właściwości tego wina są zasługą procesu saturacji, czyli nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dzięki temu, trunek może zachować cały swój aromat. W zrównoważonym bukiecie dominują rześkie nuty owocowe. 

Coś spoza Nowej Zelandii? Proszę bardzo. Węgierskie Garamvari Evolution Rose Brut będzie dobrym wyborem. Wino produkowane metodą tradycyjną ma ciekawy łososiowy kolor i charakteryzuje się łagodnym bukietem. Można w nim wyczuć nuty porzeczkowe i truskawkowe, doszukamy się też aromatu miodu i pieczonego jabłka. 

Jakie wino do gotowania krewetek?

Warto pamiętać, że wino nie musi być wyłącznie napojem podawanym do krewetek. Ten wyśmienity trunek wykorzystamy także do gotowania potrawy. 

Jakie wino sprawdzi się w tym przypadku najlepiej? Zasada jest prosta – do gotowania potrawy używamy dokładnie tego samego napitku, który zamierzamy nalać do kieliszków. Wiele osób z całą pewnością odczuje pokusę sięgnięcia po nieco tańsze wino, wychodząc z założenia, że jego jakość i smak nie mają dużego znaczenia w procesie gotowania owoców morza. Nie róbcie tego! Niezbyt smaczne wino pogrąży całą potrawę!

Jakie wino do smażenia krewetek?

Dokładnie tak samo wygląda to w przypadku krewetek smażonych – do smażenia powinniśmy użyć to samo wino, które będziemy pić wraz z posiłkiem. Nie musisz obawiać się istotnego podwyższenia kosztów przygotowania potrawy, bo w procesie obróbki termicznej owoców morza zużyjesz nie więcej niż jeden kieliszek. Stosując to samo wino, które trafi na stół, nadasz krewetkom pożądany smak, który będzie rozwijał się z każdym kolejnym łykiem z kieliszka.

Jakość całego posiłku należy rozpatrywać w kontekście jakości wszystkich składników, które posłużyły do jego przygotowania. Z całą pewnością nie chcesz oszczędzać na krewetkach, ale nie oszczędzaj też na winie. Nie musisz kupować najdroższych gatunków, bo cena nie zawsze odzwierciedla smak. Ważne jest, żeby trunek przedstawiał odpowiednio wysoką jakość i przede wszystkim – żeby smakował tobie i twoim gościom.

GettyImages