Jak zrobić stek wołowy, żeby wyszedł idealnie?

Kupiliście dobrej jakości wołowinę, rostbef lub antrykot i zastanawiacie się, jak zrobić stek wołowy na patelni? To jedna z najpopularniejszych technik obróbki tego rodzaju mięsa. Dlatego warto zadbać:

  • o dobrej jakości sprzęt. Nieporysowana powłoka patelni, odpowiednia jakość materiału to podstawy, żeby danie wyszło perfekcyjnie.
  • nie mniej istotny jest rodzaj tłuszczu, na którym usmażymy stek wołowy. Wbrew pozorom nie musi go być dużo, ale sekret tkwi w połączeniu oleju z masłem. Taki miks sprawi, że mięso będzie smakować wybornie.
  • z dodatków sprawdzą się obrane ząbki czosnku oraz świeże zioła np. rozmaryn, który dobrze znosi obróbkę termiczną w wysokich temperaturach.
  • steki solimy tylko z jednej strony, najpierw obsmażamy je na tej nieprzyprawionej. Pieprzymy dopiero po zdjęciu mięsa z patelni.
  • w tym przepisie nie warto się spieszyć - steki wyjmujemy z lodówki 30 minut przed przygotowaniem, ponadto zarówno przed smażeniem, jak i po nim, mięso powinno mieć chwilę "odpoczynku" na desce do krojenia, ok. 5 minut.

Czas smażenia steka

Oprócz doboru jakościowego produktu bazowego, jedną z ważniejszych kwestii jest też odpowiedni czas smażenia steka. Od niego zależy, jak mocno mięso się zetnie, a tym samym, czy będzie bardziej krwiste, czy lepiej wysmażone. Wyróżniamy trzy podstawowe stopnie wysmażenia steka:

  • rare - krwisty, wierzch jest chrupiący, a środek prawie surowy,
  • stek medium - stek średnio wysmażony, czyli półkrwisty,
  • well done - stek dobrze wysmażony.

Jak zrobić stek, z uwzględnieniem różnych stopni wysmażenia i dokładny czas pokazujemy w powyższym wideo.

Co do steka - przyprawy i propozycje podania

Stek z patelni nie wymaga bogatego przybrania. To na tyle eleganckie, wyjątkowe danie, że oprószone pieprzem i podane z roztapiającym się masłem czosnkowym jest hitem samym w sobie. Jeśli myślicie o dodatkach w ramach drugiego dania, najczęściej zestawia się go:

  • z frytkami - klasycznymi, belgijskimi lub z frytkami z batatów,
  • surówką - najprostszą z miksu sałat, polaną winegretem lub z colesławem,
  • puree - lekkim, które nie zdominuje dania, może być tradycyjne z ziemniaków, ale polecamy też połączyć je ze szpinakiem lub zrobić je z pietruszki.

Pamiętajcie, żeby nie przyćmić mięsa ciężkimi sosami w sałatce czy dodatkami, które do niego nie pasują (np. ryż lub kasza), bo główną rolę gra tu właśnie stek wołowy.