Polewa czekoladowa podkreśla smak każdego domowego wypieku. Pasuje do niezliczonych deserów, świetnie łączy się też z daniami mącznymi na słodko, jak choćby z naleśnikami czy racuchami. Pojawia się też w niektórych wytrawnych przepisach, w których pierwszoplanową rolę odgrywa mięso. Jak rozpuścić czekoladę w domu? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.  

Chyba wszyscy zgodzą się, że czekolada jest prawdziwą królową słodkości. Ludzie zachwycają się jej wyśmienitym smakiem już od ok. 4 tys. lat. Prekolumbijskie plemiona Mezoameryki odkryły ziarna kakaowca i poznali tajniki ich obróbki na długo przed nastaniem naszej ery. Dziś czekolada stanowi jeden z pierwszych wyborów, gdy podczas zakupów spożywczych przychodzi nam ochota na „coś słodkiego”. Stanowi nieodzowny składnik niezliczonych deserów, a w formie wiórków lub polewy pełni też rolę dekoracyjną. Skoro o funkcji dekoracyjno-smakowej mowa, dziś podpowiemy, jak rozpuścić czekoladę do tortu i nie tylko.

Jak najlepiej rozpuścić czekoladę?

Właściwie każda czekolada nadaje się do rozpuszczania. Jeżeli nie ma nadzienia i innych dodatków, nie jest istotne, czy mówimy o odmianie deserowej, gorzkiej, mlecznej czy nawet białej. Warto jednak pamiętać, że na finalny smak i jakość deseru wpływa dosłownie każdy składnik. Chcąc przygotować pyszną polewę, warto wybrać czekoladę wysokiej jakości. 

Zanim przystąpicie do rozpuszczania czekolady, będziecie musieli ją odpowiednio przygotować. Tabliczkę należy połamać na drobne kawałki. Cierpliwi mogą dodatkowo rozdrobnić je przy pomocy dobrze naostrzonego noża. Dzięki temu czekolada rozpuści się szybko i równomiernie. 

Istnieje kilka sposobów rozpuszczania czekolady: w kąpieli wodnej, garnku i w kuchence mikrofalowej. Wszystkie są tak samo skuteczne i łatwe w realizacji. Trzeba jednak pamiętać, że nie każda metoda nadaje się do rozpuszczenia dowolnej czekolady. Najbardziej wymagająca pod tym względem jest czekolada biała (szczegóły w ostatnim akapicie).

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Zaczynamy od umieszczenia czekolady w kąpieli wodnej. To jedna z najczęściej wybieranych metod, która stwarza najmniejsze ryzyko przypalenia produktu. W tym przypadku, właściwie nic nie może pójść nie po waszej myśli.

Na początek przygotujcie dwa naczynia: niewielki garnek lub rondelek i szklaną miseczkę. Miska powinna być na tyle duża, by mogła bez przeszkód oprzeć się na rantach garnka. Gotowe? Więc zaczynajmy.

Garnek wypełnijcie niewielką ilością wody. Ważne jest, by dno miski nie dotykało powierzchni cieczy, a znajdowało się tuż nad nią. Włóżcie miskę (czystą i idealnie suchą) do garnka w taki sposób, by oparła się o rant, i doprowadźcie wodę w garnku do wrzenia. Miskę można umieścić w garnku także po zagotowaniu wody, ale nie polecamy tego sposobu, z dwóch powodów. Po pierwsze, gwałtowny kontakt szklanego naczynia z wysoką temperaturą może doprowadzić do jego pęknięcia, a po drugie, łatwiej wówczas o poparzenie (gorącą parą lub metalowymi częściami garnka).

Przydatna wskazówka: jeżeli nie dysponujecie odpowiednio dużą miską, możecie użyć mniejszej. Wystarczy trzymać ją nad garnkiem, aż czekolada rozpuści się, ale nie można zapomnieć o kuchennych rękawicach, które uchronią dłonie przed poparzeniem.

Gdy woda zawrze, skręćcie płomień palnika na minimum. Następnie umieśćcie w miseczce przygotowaną wcześniej czekoladę. W takich warunkach, produkt będzie roztapiał się powoli, dzięki czemu nie przypali się ani nie ulegnie rozwarstwieniu. Co jakiś czas czekoladę można zamieszać.

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Kolejna metoda jest wyraźnie szybsza, ale wymaga nieco większej atencji z waszej strony, bo stwarza większe ryzyko rozwarstwienia czekolady. Jeżeli jednak zachowacie ostrożność i zastosujecie się do wskazówek, uzyskacie gładką, płynną masę bez gródek.

Przygotowaną wcześniej tabliczkę umieśćcie w szklanej miseczce lub innym naczyniu, które można ogrzewać w kuchence mikrofalowej. Ustawcie kuchenkę na maksymalną moc i podgrzewajcie czekoladę przez 10 sekund. po tym czasie zamieszajcie ją i ponówcie proces. Czekolada powinna rozpuścić się w całości.

Jak rozpuścić czekoladę w garnku?

Jak rozpuścić czekoladę na polewę? Jeżeli metoda kąpieli wodnej jest dla was zbyt absorbująca i nie dysponujecie kuchenką mikrofalową, wypróbujcie najprostszy sposób z garnkiem. 

By rozpuścić czekoladę, wystarczy tylko umieścić w garnku rozdrobnioną tabliczkę i podgrzewać na małym ogniu. Istotne jest, by nawet na chwilę nie przerwać mieszania.

Jeżeli obawiacie się przypalenia, do czekolady możecie dodać odrobinę mleka, masła lub oleju. Ta metoda sprawdzi się też, gdy będziecie musieli przygotować nieco miększą polewę. Czekolada rozpuszczona bez żadnych dodatków szybko zastygnie na wypieku, tworząc twardą, chrupiącą skorupkę. W przypadku niektórych wypieków, lepiej sprawdzi się nieco miększa polewa, która nie pokruszy się w trakcie krojenia. Wówczas niewielki dodatek mleka, masła lub oleju znacząco wpłynie na jej konsystencję.

Jak rozpuścić czekoladę do fondue? To również łatwe. Da garnka z czekoladą wystarczy wlać odrobinę śmietany.

AdobeStock

Jak rozpuścić białą czekoladę?

Biała czekolada składa się z tłuszczu kakaowego, cukru i mleka. To właśnie ze względu na wysoką zawartość cukru, który w trakcie podgrzewania może ulec karmelizacji, ten popularny produkt stwarza pewne problemy podczas rozpuszczania (na szczęście tylko niewielkie). Poza tym trzeba pamiętać, że biała czekolada łatwiej ulega przypaleniu.

Mając na względzie powyższe, białej czekolady nie należy rozpuszczać w kuchence mikrofalowej! Znacznie lepiej sprawdzi się kąpiel wodna, ale także w tym przypadku trzeba zachować ostrożność. Białą czekoladę najlepiej rozpuszczać z niewielkim dodatkiem mleka, lub po prostu w ciepłym mleku. Bez problemu roztopi się w temperaturze 40 stopni Celsjusza.