Tradycyjne placki ziemniaczane podaje się zwykle albo z kwaśną śmietaną, albo z mięsnym gulaszem. Na pewno znacie go w wersji po węgiersku, czyli ze sporą ilością czerwonej papryki. My mamy dla was jednak inną propozycję. Wymieńcie paprykę na słodki owoc, a przekonacie się, że gulasz może być przepyszny również w takiej wersji. Będzie w sam raz zarówno do placków ziemniaczanych, jak i kaszy czy makaronu. Wypróbujcie poniższy przepis.
Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?
Do przygotowania placków najlepiej wybierać ziemniaki mączyste, o wysokiej zawartości skrobi. To ziemniaki typu B (Flaming, Sante, Irga, Orlik) oraz typu C (Gracja, Bryza, Tajfun, Gustaw oraz Ibis). To, czy ziemniak jest mączysty, można łatwo sprawdzić - wystarczy przekroić go na pół i przyłożyć do siebie obie połówki. Jeśli się przykleją, oznacza to, że w warzywie jest dużo skrobi i będzie idealne na placki ziemniaczane.
Przepis na gulasz do placków ziemniaczanych
Składniki:
- pół kilograma mięsa z łopatki wieprzowej
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 1 por
- 3 gruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Oraz przyprawy: cynamon, chili, kminek mielony, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową najpierw umyjcie i osuszcie ją papierowym ręcznikiem. Następnie pokrójcie w kostkę. To najlepsze mięso do gulaszu - wychodzi miękkie, soczyste i dosłownie rozpada się pod widelcem.
Obierzcie gruszki ze skórki i wydrążcie gniazda nasienne. Owoce pokrójcie w kostkę albo półplasterki, odłóżcie do miski i skropcie łyżką soku z cytryny.
Obraną cebulę pokrójcie w piórka i wrzućcie na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawcie ją pieprzem, kminkiem oraz cynamonem i smażcie, aż się zeszkli.
Następnie do cebuli dorzućcie łopatkę wieprzową i smażcie do momentu, aż się zrumieni. Wówczas wlejcie 1 szklankę wody, pół szklanki wina, przykryjcie pokrywką i duście na małym-średnim ogniu.
W międzyczasie na drugiej patelni podsmażcie pokrojonego w plastry pora z gruszką. Pokropcie jeszcze odrobiną wina i posypcie łyżką cukru. Smażcie, co jakiś czas mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować.
W tym momencie przełóżcie zawartość patelni do mięsa. Wymieszajcie i duście wszystko razem przez 20 minut.
Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec dodajcie szczyptę chili - możecie zwiększyć tę ilość w zależności od tego, jak ostry ma być wasz gulasz. Posypcie pietruszką i koperkiem przed podaniem. Smacznego!