Tradycyjne placki ziemniaczane podaje się zwykle albo z kwaśną śmietaną, albo z mięsnym gulaszem. Na pewno znacie go w wersji po węgiersku, czyli ze sporą ilością czerwonej papryki. My mamy dla was jednak inną propozycję. Wymieńcie paprykę na słodki owoc, a przekonacie się, że gulasz może być przepyszny również w takiej wersji. Będzie w sam raz zarówno do placków ziemniaczanych, jak i kaszy czy makaronu. Wypróbujcie poniższy przepis.

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

Do przygotowania placków najlepiej wybierać ziemniaki mączyste, o wysokiej zawartości skrobi. To ziemniaki typu B (Flaming, Sante, Irga, Orlik) oraz typu C (Gracja, Bryza, Tajfun, Gustaw oraz Ibis). To, czy ziemniak jest mączysty, można łatwo sprawdzić - wystarczy przekroić go na pół i przyłożyć do siebie obie połówki. Jeśli się przykleją, oznacza to, że w warzywie jest dużo skrobi i będzie idealne na placki ziemniaczane. 

Przepis na gulasz do placków ziemniaczanych

Składniki:

  • pół kilograma mięsa z łopatki wieprzowej
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku 

Oraz przyprawy: cynamon, chili, kminek mielony, sól i pieprz. 

Przygotowanie:

Łopatkę wieprzową najpierw umyjcie i osuszcie ją papierowym ręcznikiem. Następnie pokrójcie w kostkę. To najlepsze mięso do gulaszu - wychodzi miękkie, soczyste i dosłownie rozpada się pod widelcem.

Obierzcie gruszki ze skórki i wydrążcie gniazda nasienne. Owoce pokrójcie w kostkę albo półplasterki, odłóżcie do miski i skropcie łyżką soku z cytryny. 

Obraną cebulę pokrójcie w piórka i wrzućcie na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawcie ją pieprzem, kminkiem oraz cynamonem i smażcie, aż się zeszkli. 

Następnie do cebuli dorzućcie łopatkę wieprzową i smażcie do momentu, aż się zrumieni. Wówczas wlejcie 1 szklankę wody, pół szklanki wina, przykryjcie pokrywką i duście na małym-średnim ogniu.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmażcie pokrojonego w plastry pora z gruszką. Pokropcie jeszcze odrobiną wina i posypcie łyżką cukru. Smażcie, co jakiś czas mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować.

W tym momencie przełóżcie zawartość patelni do mięsa. Wymieszajcie i duście wszystko razem przez 20 minut. 

Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec dodajcie szczyptę chili - możecie zwiększyć tę ilość w zależności od tego, jak ostry ma być wasz gulasz. Posypcie pietruszką i koperkiem przed podaniem. Smacznego!